1 av 13
2 av 13
3 av 13
4 av 13
5 av 13
6 av 13
7 av 13
8 av 13
9 av 13
Egen dill, persilja och annat grönt. Foto: Maths Kärrstedt
10 av 13
Rosen innan den började grönska. Foto: Sofhie Wenström
11 av 13
Rosen i full grönska. Foto: Sofhie Wenström
12 av 13
13 av 13

Uteliv

I tema uteliv samsas trädgårdsexperter med en utelivsexpert. Vi pratar växthus, blommor och blad och tipsar om saker att göra ute i naturen.
Mer tips finns på vårt tidigare tema .


Här kommer en bildhälsning från en av våra lyssnare:

"Hej, lite hobbyodling är kul och gott. Inte alls svårt heller. Fixa några lastpallskragar i med jord och gödsel. Nu har jag egna höns så gödseln får man på köpet. Fint va?" Maths Kärrstedt, Sandhult. Han är uppvuxen i stadsmiljö men har blivit hobbyodlare på senare år. I år testar han majsodling för första gången - mer om det i slutet av sommaren..........................................................................................

Penséer är säkra vårtecken!
Penséer är ett måste i vårrabatten, det vet Lena Ekström i Ljung. Hos henne finns 100 000 penséer som i dagarna är på väg ut från växthuset, för att förgylla kyrkogårdar och våra rabatter där hemma.

.........................................................................................

Att gå på promenad nappar inte många barn på. Men att gå på upptäcksfärd, kasta pinnar i en bäck och leta efter coola insekter, det är äventyr det! Här berättar barnen själva vad de tycker är roligt, och vår friluftsexpert Tord Björkqvist tipsar om enkla saker att göra.
.........................................................................................


Sofhie Wenström, som kommer från Berghem men numera bor i Karlstad, har funderingar om sin nya trädgård. Trädgården är gammal och innehåller väldigt mycket olika växter och träd, bland annat en ros som är högre än äppelträdet den står jämte. Hur ska hon sköta den?
Svar får hon av Åke Johansson:

                    
                                  

Marina Mattsson har en honungsros som har växt sig mycket stor – kan hon klippa ner den? När i så fall?

Rose-Marie satte sparris förra året. Hur ska hon göra i år med gödslingen? Hon ska även göra en halvmeter högt land och undrar vad hon ska bottna med? Går det med torvblock?

Ingrid undrar när man kan börja vattna ett gammalt persikoträd och en vinstock nu efter vintern?

.....................................................................................Stadsträdgårdsmästare i Borås i 26 år. Det var Åke Johansson innan det blev pensionsdags.
Fast han håller sig inte borta från arbete som trädgårdskonsult - och som vår expert i Radio Sjuhärad.Åse Jensen Johansson har sysslat med växter sedan åtta års ålder och arbetat som florist i Borås sedan 1985. 
Åse finns på en blomsteraffär i Borås, men har trots det mest porslinsblommor hemma (fetbladsväxten Hoya).


 

Tord Björkqvist tipsar i vår om saker att göra ute i naturen. Han är uppvuxen på landet och har sedan barnsben gillat att vara ute och röra på sig. Nu har han friluftsliv och aktiviteter som jobb. Privat bor han numera i Sparsör med familjen.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".