Markand är ingen fågel

20 april 2009
Det finns bokstavssekvenser på ett tangentbord, som fingrarna inte riktigt tycker om att skriva. En sådan följd av bokstäver är -nad-. Det vill hemskt gärna bli en fågel -and- istället.

Googla lite om du vill kolla, till exempel: markandsföring, kostandskalkyl, höstmarkand - och såklart den högaktuella finansmarkanden. Se, så full världen är av denna sällsamma fågel. Jomän, en tangentkombination att se upp med. Lyckligtvis hjälper ordbehandlarens rättstavningsfunktion gärna till i denna typ av andjakt.

Så blickar vi tillbaka. För ett par veckor sedan noterade Språkbråkaren att talesperson tycks vara på uppgång, istället för talesman. Det inlägget har fått ett par kommentarer - bland annat från ”Karlsson”, som utropar:

– Urfånigt

...och fortsätter: ”Det heter talesman. Att avskaffa ordet man blir en svår övning och ett sådant projekt skulle leda till ganska märkliga språktillämpningar. Här kommer ett litet urval av nya ord som kommer att bli norm då den politiskt genuskorrekta avköningen av våra ord sätts i verket.

besiktningsperson
besättningsperson
borgensperson
boutredningsperson
brandperson”

Och så fortsätter Karlsson uppräkningen med fler personer, som hon/han tycker drar ett löjets skimmer över jämställdhetsivern. Vad tycker du? Det undrar Språkbråkaren.