Ett kort e kan vara mer än ett kort e

Ett litet ljud ska vi roa oss med denna gång. Det korta e:et nämligen. Och inte vilket kort e som helst – utan det som finns i Borås.

Annika Duckmark dök upp i tv häromdagen i en lottodragning. Duckmark från Borås, men nästan utan Boråsklang i uttalet numera – åtminstone när hon gör sitt dragningsjobb i TV.

Fast en sak finns kvar som hjälp att placera henne på dialektkartan. Det korta e:et – .

Inte bara "e", utan närmast "ie" – en diftong, det vill säga två vokaler som mjukt hänger ihop.

Tänker vi oss en typisk diftongfylld dialekt så skulle nog många omedelbart komma att tänka på skånska, men egentligen är en stor del av övriga södra Sverige också smäckfullt med diftonger – långt upp i Kind i våra trakter, nästan ända fram till Ulricehamn till exempel. Mälardalen har sina diftonger, norrländska dialekter kan ha diftonger.

Men nu var det ju inte sådana ljud i allmänhet det skulle handla om, utan just "ie".

Nyfiken får man ju vara inom rimliga gränser – så jag började googla efter diftonger och specifikt just ”ie”-diftongen. Och det jag hittade var – ingenting alls.

Vilket inte behöver betyda att ingen vet något om utbredning av det här när j-liknande förslaget på e. Om utvecklingen framöver – hur talar unga respektive äldre boråsare? Alla de där nyfikna frågorna.

Jag mejlade till en dialektforskare som heter Jenny Nilsson för att få hjälp, och bad henne lyssna på Annika Duckmark. Så i Språkbråkaren nästa vecka kanske vi kan få veta lite mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".