Närstudium av Borås-e:et

20 oktober 2009
Det handlade om Annika Duckmark, lottodrottningen, förra veckan. Om hur hon kan placeras på dialektkartan genom sina korta boråsisk e:n. Jag tyckte mig då och då höra en liten diftong just i hennes "e" – närmast "ie". Fast efter forskarkontakt börjar jag tveka...

En fördel med att vara radioarbetare är att det går lätt och smidigt att lyssna på allt vi har sänt igen och igen – också med sänkt hastighet.

Jag plockar fram ytterligare några mycket boråsklingande personer ur vår databas och närstuderar korta e:n.

Skälet till det: Dialektforskaren Jenny Nilsson har fått höra på förra veckans Duckmark, och håller inte riktigt med mig om att det skulle vara finnas ett "ie"-ljud i till exempel "hiemma" eller "ietta".

Hon är med så långt som att det är ett karaktäriskt e-ljud, någonstans mellan i och e, men att både ljuden kan höras i tur och ordning - nej, knappast.

Och efter att ha hört detta många gånger...

...så får jag nog hålla med henne – i löpande tal verkar det lite "ie" men om jag bara hör på själva e:et – ja, då lutar jag åt att det egentligen är ett rent e. Fast med en speciell Boråsklang.

Eller förresten - Boråsklang, inte heller det är jag säker på. Visst, uttalet finns i Borås, men det kan lätt ha en vidare utbredning. Måste nu börja detaljgranska även våra omgivningar – hur är det i Kinna, Ulricehamn, Bollebygd...?

Språkbråkaren har också fått ett brev från signaturen Kålle Ånka, som kraftigt vill opponera sig mot det så kallade Borås-e:et (brevet i sin helhet nedan). Han hävdar att till exempel ordet "hem" i Borås snarast blir "hämm". Jodå, jag har hört det uttalet också – och jag tror vi måste konstatera att båda finns, fast kanske olika i olika boråsares munnar. För hämm är det inte fråga om i det lilla klippet här ovan.

Om jag hinner och hittar något mer spännande i denna fråga så kanske vi hörs igen. Men nästa vecka tänkte jag lyfte blicken. Från byn, via orten och samhället till staden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".