Mitt i byn? Foto: SR Sjuhärad

"En by kan inte vara hur stor som helst"

23 oktober 2009
Det är Sveriges Radios egna språkvårdare som står för budskapet i dagens rubrik. Så här skriver de: "Med en by menar vi i Sverige vanligtvis några få gårdar som ligger i ansluning till varandra på landsbygden. (--) Även om det inte finns någon exakt gräns så kan upp till ett 50-tal invånare vara ett ungerfärligt riktmärke för en bys storlek." Men... stämmer det där med språkbruket ute i byar och samhällen?

Min kollega Pär Sandin fast rotad i det som ibland kallas centralorten i Mark – det vill säga tätorten med tre namn Kinna-Skene-Örby hävdar bestämt att "till byn" är mycket gångbart, till och med vardag, för den Markbo som exempelvis tänker en tur till centrum i Kinna. Och då snackar vi by med nästan 15.000 invånare, enligt Nationalencyklopedin.

Förr, när ordet stad hade en lagligt stadgad innebörd, så var Kinna trots sin storlek inte en stad – till skillnad från den mindre tätorten Ulricehamn med knappa 10.000 invånare.

Våra små efterforskningar ger alltså vid handen att Ulricehamn i folkmun kallas "stan" – Kinna kallas "byn".

Det verkar som om våra språkvårdare har satt gränsen lite lågt, eller?

Lite fakta, från Nationalencyklopedin: By har med bo att göra, är ett fornsvenskt ord med betydelsen boplats. Ordet används traditionellt om två eller flera gårdar på landsbygden, som har någon form av gemensamma angelägenheter, till exempel gemensamt ägd mark eller fiskevatten.

Svenska akademiens ordlista är betydligt mer kortfattad och ger bara en synonym: samhälle – inget om storleken på det där samhället.

"Varje år på Barnens dag åker en parad med vagnar med olika teman igenom byn." Det är kända-från-tv-dansbandet Larz Kristerz som skriver så på sin hemsida. Och i det fallet är byn såklart Älvdalen, tätorten i nordvästra Dalarna med nästan 2.000 invånare.

Kan det då finnas något skäl att vara försiktig med ordet by, och i radio bara använda det om riktigt små bebyggelsesamlingar? Ja, det skulle väl vara för att by kan ha en något negativ klang, i synnerhet i sammansättningar som bymentalitet och byfåne.

Nu spekulerar jag lite: Det skulle kunna vara så, att den som lever i ett mindre samhälle – med låt oss säga några hundra invånare – känner sig lite förolämpad av att få höra sin hemort kallas för by, medan den som bor i Kinna inte får samma känsla – just för att det samhället är såpass stort.

Så Sjuhäradsbor – vad tycker ni? Du som bor i Sexdrega, Dannike, Vänga, Hössna, Öxabäck. Skulle du kalla din ort för just ort, kanske by eller samhälle? Hör gärna av dig till Språkbråkaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".