1 av 6
Chow chow. Foto: Jason DeCrow/Scanpix
2 av 6
Golden retriever. Foto: Tina Fineberg/ Scanpix
3 av 6
4 av 6
5 av 6
Schäfer. Foto: Alan Carey/ Scanpix
6 av 6
Västgötaspetsen Micki. Foto: Lars-Göran Rosén

Lär dig mer om olika hundraser!

PUDEL

Pudeln finns i fyra storlekar, storpudel, mellan, dvärg och toy.

Storpudeln är den storleksmässigt största rasen i sällskapshundgruppen, den kan vara upp till ca 60 cm hög. Toypudeln är den minsta av pudelvarianterna med en mankhöjd på max 28 cm.

Ursprungsland är Frankrike och pudeln användes från början som vattenapportör på fågel. Pudlar är alerta, aktiva och lättlärda och lämpar sig till t.ex till tjänstehund, lydnad och agility.
De finns i färgerna aprikos, brun, grå, svart och vit. En pudel ska vara enfärgad och pälsen är lockig.

CHIHUAHUA

Det här är världens minsta hund med en vikt på mellan 0,5 - 3 kg och också en mycket gammal ras, man anser att den är så gammal som 400-år före Kristus, och har ursprung i Mexiko.

Chihuahua finns som både kort -och långhårig och i flera olika färgvarianter.
Det är en energisk liten hund med livliga rörelser. Namnet Chihuahua är ett namn på en delstat i norra Mexiko.

VÄSTGÖTASPETS

Västgötaspetsen är vårt eget landskaps ras, en gammal svensk ras som var på väg att dö ut men som räddades tack vare entusiaster som återuppbyggde rasen.

Rasen finns i olika grå nyanser som t.ex gråbrun , gulgrå och den får även ha vita tecken. Det är en lågbent, robust och energisk hund som väger mellan 12 - 15 kg.

Det är en hund som använts till vakt och till vallning av boskap och som numera är mångsidig och kan användas till spår, agility och lydnad.

GOLDEN RETRIEVER

Rasen kommer ursprungligen från gränstrakterna England-Skottland och skapades under senare delen av 1800-talet som apporterande hund för användning vid fågeljakt.

Rasen introducerades i Sverige på 1950-talet och har sedan dess blivit en mycket mångsidig ras med olika inriktningar, allt från apporterande jakthund till trevlig sällskaps-och familjehund. Utställning, spår, lydnad och agility är andra användningsområden där rasen är framgångsrik. Färgen kan variera från nästan vit till mörkt gulbrun.

Golden är vår tredje största ras med över 2700 registreringar år 2008.


CHESAPEAKE BAY RETRIEVER

En amerikansk ras som blev officiell som ras år 1918 och har funnits i Sverige sedan 1973.Rasen skapades för arbete under svåra förhållanden, i kalla vatten och har en mycket stor vattenpassion samt en tjock, tät och tålig päls som finns i färg från ljust vete till mörkbrun.

Det är en tålig och robust arbetshund som även har vaktinstinkt. Den kan beskrivas som envis men ändå lättlärd och passar som arbetshund till jakt, spår, bruks och lydnad och tjänstehund.

Rasen kom till Sverige 1973 och är en ras som är liten till antal här, år 2008 registerades 14 hundar.


CHOW-CHOW

 Det här är en mycket gammal, ursprunglig ras från Kina/Orienten där den avlats fram av munkar. Karaktäristiskt för rasen är att den har en blå tunga. Användets ursprungligen bl.a till vakt, jakt och draghund och som föda!

Rasen fördes till England på 1700-talet med ostindienfarare.

Det är en lugn, självständig och reserverad ras, vikt 20 - 35 kg och finns i flera färger, vanligast är röd och svart.

PAPILLON

Namnet betyder fjäril och man förstår dess betydelse när man ser de stora rättuppstående öronen. Papillon har en nära släkting som heter Phalene och denna har ett förflutet som hovhund på 1500-talet.

Papillon uppstod vid sekelskiftet. Det är en liten hund, max 28 cm hög och med en vikt på mellan 2,5 - 5 kg. Färgen är oftast brunsvart mot en vit botten och pälsen mjuk och len.

Det är en pigg och spänstig liten hund som hävdar sej mycket bra på agilitybanorna. En tillgiven kompis som tycker att det är roligt att få arbetsuppgifter. En del papillonhundar jobbar t.ex. som signalhund för hörselskadade.

SCHÄFER

Den ras som är störst i antal registreringar per år i Sverige är troligen en mycket gammal ras, liknande hundar fanns redan under bronsåldern.

Den användes troligen först som vakthund men kom senare att jobba som vallhund. Schäfer är det tyska ordet för "herde".

Troligen är rasen så populär på grund av sin mångsidighet, där vallningen inte är någon vanlig uppgift nu för tiden, men däremot används den bl.a. som brukshund, polishund, räddnings-och tjänstehund och förstås vakthund.

Det är en hund som, om den inte får arbeta, lätt kan utveckla problembeteenden.

Schäfern är självständig och har kamplust och styrka och behöver en trygg och stabil vägledare för att bli en harmonisk hund.

Källa: Annika Hernqvist och Elin Lilja, Vift kundkurser

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".