"ett självklart avtryck i dagens bokdjungel"

Titel: Hey Dolly

Författare: Amanda Svensson

Dolly är 19 år. Hon är kaxig, osäker och allmänt uppretad på samma gång.

Hon är självupptagen och odräglig. Hon provocerar med sitt tuffa, ovårdade språk, om det är jargong, ironi eller äkta tyckande är svårt att avgöra. Men av någon anledning är det ändå oerhört underhållande att få följa med i Dollys snedvridna tankevärld. Boken är full av vardagliga banaliteter, men Dolly funderar allt som oftast över existentiella frågor, och man kan inte låta bli att undra om den hårda ytan döljer någonting mer.

Romanen är inte speciellt lång, ungefär 150 sidor. Dessutom har författarinnan vänligt nog valt korta kapitel, som stilmässigt liknar dagboksanteckningar, eller kanske blogginlägg. Formatet gör att man som läsare klarar av att hantera både den minst sagt intensiva Dolly, och språket som är explosivt, rappt och emellanåt rent poetiskt.

Detta är 23-åriga Amanda Svenssons debut, och de är helt klart en intressant sådan. Formen, språket och skildrandet av en dysfunktionell (eller rent av helt "normal"?) tonåring sticker ut och lämnar ett självklart avtryck i dagens bokdjungel.

Lästips av Hanna Fjeld