Stundande natten

"galghumor, intellektuell skärpa och vishet"

Titel: Stundande natten
Författare: Carl-Henning Wijkmark

Augustprisvinnaren från 2007, Stundande natten, är en berättelse om livets slutskede med underbara scener, djup tragik och sorg men också humor, galghumor, intellektuell skärpa och vishet.

Stundande natten är en berättelse om livets slutskede och handlar om fyra män på Sal 5 eller baslägret som de kallar den.

Huvudpersonen och berättaren är Hasse, f.d. skådespelare, de övriga är posttjänstemannen Börje, som gillar spel och dobbel, uteliggaren Harry som visar sig vara en gentleman och Monte som ligger tyst bakom ett draperi. Han blir den förste att lämna denna sal.

Mellan de tre som är kvar uppstår en närmast kollegial gemenskap. Ett uppmuntrande inslag i tillvaron för Hasse är bibliotekarien George med bokvagnen. Hasse beslutar sig för att intressera sig så lite som möjligt för sitt sjukdomsförlopp och istället koncentrera sig på slutmålet. Att läsa om döden blir för honom ett slags bildningsprojekt. Och ju mer han läser desto piggare blir han till humöret, dock ej kroppsligt.

Det stora glädjeämnet för Hasse och hans två kamrater är de två sköterskorna Birgit och Angela, den ena moderlig, den andra erotiskt tilldragande. Den kvinnliga omvårdnaden och de så efterlängtade smärtförlösande morfinsprutorna får den största betydelsen i den dagliga vården.

Här finns underbara scener, djup tragik och sorg men också humor, galghumor, intellektuell skärpa och vishet. Det är definitivt ingen debattbok om vården i livets slutskede men på ett sentimentalt och lyhört vis ger den små men fina vinkar hur man som patient upplever bemötandet - och hur olika de människor som arbetar i vården, läkare, sjuksköterskor, präster, kan närma sig och ”handskas med” svårt sjuka patienter.

Carl-Henning Wijkmark, f. 1934, är romanförfattare och essäist. Han har publicerat ett dussintal böcker, både romaner och essäsamlingar

Lästips av Gerd Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista