Var är Jane Eyre?

"Superskurken Acheron har tagit sig in i originalmanuset till Jane Eyre"


Titel: Var är Jane Eyre? (The Eyre Affair, 2001)
Författare: Jasper Fforde

Tänk dig ett England där skönlitteraturen ses som så viktig att en nationell kris utlöses av att Jane har kidnappats ur Jane Eyre.


Som tur är finns det i det alternativa England år 1985, där boken utspelar sig, en lång rad av specialpoliser SpecOps. Hjältinnan Thursday Next på avdelningen för litteraturrelaterade brott, LiteraTec, jagar med fara för sitt liv superskurken Acheron Hades som har lyckats ta sig in i originalmanuset till Jane Eyre och hotar att radera hela boken.

Den engelske författaren Jasper Fforde blandar glatt olika genrer i sina böcker: deckare, komedi, fantasy, science fiction, och metalitteratur på en gång.

Boken kan följaktligen också läsas på olika plan: som en spännande deckare om jakten på en superskurk, som en bild av hur vår värld kunde ha sett ut om saker hade skett annorlunda (där Wales, inte Ryssland, är en socialistisk republik, och det höga priset på ost gör den hett eftertraktad på svarta marknaden), eller som ett litterärt pussel för boknördar.

Böckerna om Thursday Next är hisnande roliga och fulla av mängder av detaljer som både leker med saker som vi tycker är vardagliga och som tvingar läsaren att försöka komma ihåg hur litteraturens klassiker faktiskt slutade.

Fforde skapar ett litterärt (i dubbel bemärkelse) universum som ständigt förvånar och fascinerar. Var är Jane Eyre? är den första i en serie av fem böcker om Thursday Next (fler är på väg), varav de första två finns tillgängliga på svenska.

http://www.jasperfforde.com/

Lästips av Helena Francke

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".