Bokbanken 30 september

Okänd Mankell om mytomspunnen textilindustri

Titel: Daisy sisters
Författare: Henning Mankell

Det här är en tidig bok av den sedermera så berömde deckarförfattaren, och det är inte alls en deckare. Istället handlar det om en läsvärd och bra kvinnoskildring som påminner oss om den tid då så många kvinnor sökte ett nytt liv i textilindustrins hjärta - Borås.

Henning Mankell fick idén till boken när han träffade några kvinnliga traversförare och intervjuade dem om deras arbetsliv i industrin.

Huvudpersonen i Daisy sisters - Eivor - blir så småningom just traversförare i Göteborg, men när romanen börjar kommer hon till Borås för att börja på Konstsilke.
Hon har svarat på en platsannons, och eftersom fabriken ordnar bostad tar hon chansen att lämna uppväxtorten Hallsberg för att få jobb och stå på egna ben.

Miljöbeskrivningarna är mycket detaljerade och det är lätt att känna igen sig i Borås, som av Eivor upplevs som en stor och myllrande stad. Den är skrämmande till en början, men nog ska hon finna sig tillrätta här, tänker Eivor.

På Konstsilke är arbetet hårt, men Eivor drömmer om att få jobb på Algots istället. Kanske inte för att det skulle vara mindre hårt arbete på den fabriken, men det är där hon helst vill arbeta.

Så småningom får han också jobb på Algots, men så dags har hon blivit gravid, och snart är hon tvåbarnsmor. Av Algots-drömmarna blir det ingenting - Eivor blir hemmafru och flyttar så småningom till Göteborg och får jobb i en mer mansdominerad industri.

Det här är en läsvärd och bra kvinnoskildring som påminner oss om den tid då så många kvinnor sökte sig till Borås för att få arbete och egna inkomster, och skapa sig ett självständigt liv - oavsett om de kom från mindre orter eller från andra länder.

För den som dessutom är bekant med Borås är det intressant att känna igen sig på gator och torg, och bli påmind om en rad väl beskrivna platser - raggarfiket Cecil ovanpå Sagateatern exempelvis.

Boktips av Lena Kvist.


Fler boktips...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".