Bokbanken 21 oktober

En lördag berättad på 300 sidor

Titel: Lördag
Författare: Ian McEwans

Boken som helhet är tät och komplex men samtidigt lättillgänglig, historien tar läsaren på en reflekterande resa mellan två dramatiska skeenden. McEwans skarpa skildrande penna och fantastiska berättarteknik lyser på varenda en av bokens 300 sidor.

Ian McEwans bok Lördag utspelar sig just på en lördag. En enda lördag, där de händelser som äger rum på ett dramatiskt kommer att påverka bokens huvudperson, läkaren Henry Perowne och de andra personerna i London som intrigen vävs runt. Mästarberättaren McEwans text inleds med att Henry vaknar före gryningen lördagen den 15 februari 2003 och genom fönstret uppfattar att ett brinnande flygplan flyger in över London. En terroristattack?

Huvudpersonen i Lördag är en på alla sätt framgångsrik person. Han är lyckligt gift, har två begåvade barn och en framgångsrik karriär som neurokirurg. Perowne är en vetenskapsman som förhåller sig skeptisk till allt som inte kan styrkas med vetenskapliga bevis. Han ser dessutom lika nyktert på sig själv som på de hjärnor han skickligt blottlägger på operationsbordet.

Henry Perownes lediga lördag flyter framåt i sakta behagligt mak (flygplansattacken visar sig vara falskt alarm) på väg mot det laddade klimax som dyker upp i bokens slut. Huvudpersonen tillbringar till stor del dagen i rörelse genom London, för att bland annat förebereda kvällens familjesammankomst. Han iakttar, funderar och reflekterar och som läsare deltar man i Perownes upplevelser och tankar; både i trafikköer orsakade av demonstrationer, på squashbanan och i den smärre trafikolycka som skall få så oanade konsekvenser. Små skeenden läggs till små skeenden när McEwan drar med läsaren, som måste häpna inför hur historien vävs samman.

Boken som helhet är tät och komplex men samtidigt lättillgänglig, historien tar läsaren på en reflekterande resa mellan två dramatiska skeenden. McEwans skarpa skildrande penna och fantastiska berättarteknik lyser på varenda en av bokens 300 sidor. En drygt 20 sidor lång squashmatch och täta stycken om komplicerad hjärnkirurgi passar enkelt in i hans historia, som ytterst handlar om en individ och en familj, men samtidigt om hur vår värld oundvikligen förändrades efter 11 september. I boken visar för McEwan hur sammankopplade vi som människor är med vår värld. Hur vi alla, antingen som enskilda personer, som familjer eller som samhällen alltid ingår i olika kedjor av påverksansfaktorer; där en krusning på ytan någonstans genereras effekter någon annanstans.

Boktips av Amanda Glimstedt

Fler boktips...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista