Dödlig kurs - en antologi sammanställd av Peter Gissy.
Bokbanken 18 november

Listigt och spännande i Göteborg

Yvonne Andrén: "Kul med det lokala"
6:14 min

Titel: Dödlig kurs
Författare: Peter Gissy

Författaren höll en kurs i att skriva deckare/kriminalnoveller, och här får vi läsa elevernas alster. Det är inte några särskilt våldsamma och blodiga historier, men i många fall spännande och listigt skrivna. Alla noveller i Sverige - i eller runt Göteborg.


Naturligtvis är helheten lite ojämn i antologin "Dödlig kurs", men en del av novellerna är riktiga höjdare och man hoppas att få läsa mer av åtminstone några av författarna.

Det är ju ofta så med deckare och annan spännande litteratur att språket kan bli lite lidande när intrigen ska snickras ihop, men jag tycker inte det är mer tydligt i de här novellerna än i många andra böcker. Allt behöver inte vara så enormt litterärt högtstående - det är viktigt att läsa, vad det än är. Och det här är en lättläst liten bok.

Det är lite speciellt med en hel samling noveller som utspelar sig i ens egna trakter. Ta exempelvis den om hur farligt det kan vara för unga män i Rävlanda att följa med äldre kvinnor...

Det här är en tunn bok som du lätt läser på några timmar, eller tar fram då och då när du har tid med en novell. Och som sagt - flera av berättelserna ger klar mersmak.

Boktips av Yvonne Andrén.

Fler boktips...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".