1 av 3
Ann-Sofie Järsenholt med dotter Felicia och Lars-Göran Lundberg. Foto: Erika Löthberg
2 av 3
Ann-Sofie Järsenholt med dotter Felicia och Lars-Göran Lundberg. Foto: Erika Löthberg
3 av 3
I vallaboden. Foto: Erika Löthberg
Förmiddag 29 november

Ut i skidspåret

Med rätt valla blir längdskidåkningen en given succé. Trötta ben, armar och bakglid går att bemästra!

Metrologerna spår en liknande vinter även i år. Det är inte ofta vintrarna slår till och det gäller att ta tillvara på snöflingorna. Mörker, bitande kyla behöver inte bara vara betungande det finns ju en hel del vintersporter man kan ägna sig åt! I dagens förmiddag åkte jag till Lasselyckan frilutftsområde och träffade Lars -Göran Lundberg, Ann-Sofie Järsenholt och Felicia Järsenholt, tre entusiastiska skidsjälar i tre generationer.

- Vi som bor i Ulricehamn vill inte åka upp på förmiddagen under helgerna, vi brukar smyga upp under eftermiddagen då folk börjar dra sig hemåt. Men det är väldigt roligt att så många skidåkare kommer hit säger Ann-Sofie. Sex vasalopp har det blivit genom åren och för Lars-Göran 16 vasalopp och även Marcialonga i Italien.

Vallningen är en hel vetenskap och teorierna är delade. - En nybörjare bör inte ha för hårda skidor, det ska vara lätt att trampa ner och få fäste menar Lars-Göran. Fästvalla och glidvalla är det som behövs. Vid -5 grader bör man lägga sig på en varmare valla, runt -2 fortsätter Lar-Göran. Det finns annars en en tejp som passar för nybörjare. Med lätthet klistras den på skidan och funkar i alla väder. Med den har man bra fäste och slipper stå med alla brukar.

Ute i spåret är armstyrkan viktigt. Träningen är skonsam då du använder hela kroppen, ljumaskarna får man räkna med att känna av. - Det är viktigt att inte ta för mycket på sig, lager på lager är att föredra. Skippa dunjackan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista