Förmiddag 20 december

Granyra

3:54 min

Rosa, vit, metallic-färgad eller klassiskt grön? Plast eller äkta? Dagens julgransutbud tycks sakna gränser. Med årets mängder av snö och bitande minus har granarna det tufft och det blir till att ge granen rätt omsorg för att den ska hålla.

 

I 25 års tid har Clas Ström i Seglora ägnat sig åt granförsäljning. Under några veckor varje vinter tar han en paus från sin arbete och ägnar sig helt och hållet åt skogen.  Planteringarna kräver sin ompyssling och frisering för att växa sig starka och med rätt form.

Om höstarna märker Clas upp träden med gula och blåband för att kunna hitta rätt när det blir dags för huggning. Granarna ska klippas och rensas för gräs om sommaren, framförallt när de är små. 500 granar säljer Clas som har granodlingarna som en liten hobby.

Årets snö ställer till arbetet och gör det betydligt tyngre. Inslussandet av granen i rätt temperaturförhållanden och rikligt med vatten är extra viktigt för att granen ska hålla sig.  Clas är övertygad om att den klassiska granen kommer att stanna i sin klassiska typ. Ungefär 3 miljoner säljs i Sverige varje år. Från Danmark kommer en del granar som är Europas största julgrans exportör.  

.- Det har blivit en liten trend, många kommer och ber om en piff och puffgran, så trenden sätts efter TV berättar Clas.

Förra förmiddag måndag var Marie Olsson och Johanna Flyckt förbi studion och julpysslade. Marie med sin grönafingrar tillverkade en tjusig krans till dörren gjord av idegran. 

Tre sorters glögg värmdes för provsmakning samtidigt som Johanna snickrade till tjusiga ljusstakar med äppeldoft.