Marika Jansson, friskvårdskonsulent. Foto: Erika Löthberg
Löthberg & Vasell 24 januari

Stå och sitta rätt

3:05 min

Höga skåp, låga diskbänkar och breda soffor är inte lätta att angripa ergonomiskt rätt. Chansen till att skapa rörlighet i hemmet finns där det gäller bara att nyttja den på rätt sätt.

I dagens Löthberg & Vasell gav Marika Jansson, friskvårdskonsulent, tips på rörligheten i hemmet. Höga skåp, låga diskbänkar och soffor som är nästintill omöjliga att komma under med dammsugaren är inte lätta att angripa ergonomiskt riktigt. - Just det här med dammsugningen är ett bra sätt att röra på sig. Man kan ta dammsugarslangen runt midjan så man blir tvungen att hålla ryggen rak. Jag dammsuger så alltid berättar Marika. Om man står mycket på hårt golv är det lätt att ryggraden belastas. Lägg vikten på främre delen av foten så skyddas ryggen.

Avslutningsvis tipsar Marika om att plocka av skorna och strumporna och gå barfota hemma. På så sätt får vi in energin under fotsulan och håller igång griptänket. Vi har en drös med muskler som vi inte använder när vi går runt i skor hela dagarna.

Dagens visdomsord: - Det gäller att njuta av livet och plocka in saker som jag själv mår bra av. Det kan handla om att njuta av en chokladbit ibland, jag tror inte man ska vara för strikt säger Marika. Låter sunt tycker vi på redaktionen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista