Biorecension, premiär 2011-03-04

Rango - den falske hjälten

FAMILJEFILM

Så här kan man också på ett modernt sätt tackla västernmyten. Efter bröderna Coens ypperliga True Grit är det nu dags för Rango, en animerad västernfabel om en förläst kameleont som blir räddaren i nöden för en laglös stad.

Gänget bakom Pirates of the Caribbean med regissören Gore Verbinski i spetsen ligger bakom denna vuxna familjefilm som skickligt använder så gott som varenda västernkliché som finns.

Möjligtvis går det att anmärka på att Rango kanske är lite för vuxen i sin humor och sin tematik för att den verkligen ska gå hem som familjefilm, och det finns anledning att fundera över om man verkligen ska samla hela familjen runt den här filmen. Men, för den som kan och gillar sin västern är det en godbit.

Röstcastingen är utmärkt. Johnny Depp är lysande i titelrollen som den på Shakespeare förläste kameleonten med skådespelarambitioner.

När han släpps lös i öknen och till slut hamnar i en typisk västernstad kan han inte motstå att ge sig själv en häftig påhittad bakgrundsstory som revolverman, men det får han äta upp när det visar sig att stan kontrolleras av mindre nogräknade och hårdhudade individer – och att invånarna ser honom som sin frälsare.

Rango är läckert animerad i färgsprakande 2D och påhittig så det räcker, men saknar trots allt det verkliga bettet för att riktigt höja sig över mängden. Men enskilda scener är lysande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".