Filmrecension, premiär 2011-05-13

Insidious - utnyttjar skräckgenren väl

SKRÄCK

James Wan, regissören bakom den första Saw-filmen, är tillbaka med en ny skräckfilm som har alla möjligheter att bli en stor succé. Den här gången bjuder han oss en ny vinkling på hemsökta hus-temat.

 Insidious är en klassisk hemsökta hus-rysare, men med en lite egen twist.
Filmen handlar om en familj som just har flyttat in i ett nytt hus, men det dröjer dock inte särskilt länge innan det kommer in störningsmoment i familjelyckan. Märkliga saker börjar ske, inte minst runt familjen äldste son. Mer än så behöver man egentligen inte berätta om filmens handling, de flesta kan säkert ändå räkna ut vartåt det barkar.

James Wan använder sig av standardverktygen i verktygslådan och Insidious nästan svämmar över av klichéer. Men eftersom han är så skicklig och så uppenbart fäst vid sin skräckfilmshistoria funkar det ändå - inte minst för en gammal skräckfilmsfrälst åskådare som jag.

Här finns flera snygga blinkningar till några av genrens verkliga portalverk. Insidious är inte på något vis revolutionerande eller nyskapande, bara rasande kompetent och gjord med stor kärlek till genren. Det räcker en bra bit på vägen.