Filmrecension, Göteborgspremiär 2011-05-24

Inside Job - en viktig film

DOKUMENTÄR

Fullständigt briljant dokumentär om den finansiella krisen. Humor och bottenlöst allvar blandas i denna Oscarvinnare från i vintras. Filmen visas bara under tre kvällar 24-26 maj, och då i Göteborg.

Årets vinnare av Oscarstatyetten för bästa dokumentärfilm - en synnerligen välförtjänt vinnare dessutom. The Inside Job är nämligen en fullständigt briljant dokumentär om ett komplicerat ämne - orsakerna till den ekonomiska krisen.

Inside Job är en sorts systerfilm till Michael Moores "Capitalism - A Love Story" från häromåret.
Precis som Moore använder sig regissören Charles Ferguson med humorn som vapen, men hos Ferguson är humorn bara ett av vapnen. Han har fler strängar på sin lyra än vad den mer namnkunniga kollegan har, och dessutom är Fergusons humor av mer subtil art och inte lika framträdande. Han använder sig inte alls av den burdusa bulldozerhumor som har blivit Michael Moores signum.

Formmässigt är The Inside Job en rak och okomplicerad dokumentär. Lugnt och sakligt går filmen igenom orsakerna till den ekonomiska kris vi ännu ser sviterna av.
Relevanta personer får komma till tals och filmen igenom guidas vi av Matt Damons förtroendeingivande berättarröst.

Det som berättas är upprörande och viktigt. Även om man naturligtvis får ha med sig vetskapen om att The Inside Job, som alla andra dokumentärer, till viss del är en partsinlaga. Materialet som presenteras är såklart resultatet av ett subjektivt urval vinklat utifrån vad regissören vill förmedla, men det ligger ju i genrens grundförutsättningar.