Filmrecension, premiär 2011-05-20

Limbo - relationsdrama i Karibien

DRAMA

Norskt relationsdrama som utspelar sig i 70-talets Trinidad/Tobago. Handlingen kretsar kring två par där männen (en norrman och en australier) är kontraktsarbetande ingenjörer inom oljebranschen.

Filmen inleds med att den norske mannens fru, efter att de har varit ifrån varandra en tid, flyttar till Trinidad/Tobago med parets två barn.

Hon har lite besvärligt att acklimatisera sig. Dels i det nya landet, dels i situationen som hemmafru utan saker att göra. Som välbetalda västerlänningar har de såklart inhemsk hjälp att sköta hushållssiffrorna. Hon tyr sig till den australiske mannens mer världsvana svenska fru istället, men inte heller i den relationen känner hon sig helt bekväm.

Situationen ställs ännu mer på sin spets när hon på ett brutalt sett får reda på att mannen har haft en affär med en karibisk kvinna. Det sätter igång en händelsekedja som får ytan av välmående att krackelera - i båda parens relationer. Och som vanligt kommer barnen i kläm.

Den långfilmsdebuterande regissören Maria Södahl regisserar delvis utifrån egna erfarenheter - hon växte själv upp i Trinidad/Tobago och det märks.
Limbo är en känslomässigt engagerande film. Låt vara en aning teatral och med några av ett debutantverks vanliga små skönhetsfläckar, men ändå. Det är inte så lite Ang Lees The Ice Storm över den, fast i ett varmt Karibiskt klimat istället för ett frostigt Connecticut.