Filmrecension, premiär 2011-05-18

Pirates of the Caribbean 4 - i samma gamla farvatten

ACTION/ÄVENTYR

Nystart för den mycket framgångsrika filmserien. Efter att ha tagit den första trilogin i mål inleds nu en ny. Återigen med Johnny Depp i paradrollen som Jack Sparrow, men utan vare sig Kiera Knightley och Orlando Bloom. Del 4 är till stor del en serie actionscener sammanlänkade av en tämligen tunn handling.

Efter att ha tagit den första trilogin i mål inleds nu en ny. Johnny Depp är tillbaka i paradrollen som Jack Sparrow, men annars är det en del nyheter när piraterna i Karibien gör omstart.

Kiera Knightleys och Orlando Blooms figurer har försvunnit.
Det mest namnkunniga nytillskottet är Penelope Cruz, vars rollfigur får ses som en ersättare till den Knightley spelade när det gäller gnabbande med Depps Jack Sparrow.
Bäst i den nya filmen är annars Ian McShane som gör sin ondskefulle kapten Blackbeard till en sorts piratvariant av sin kanske bästa roll någonsin, Al Swearengen i den fantastiska tv-serien Deadwood. Minus svordomarna såklart, här rör det sig gubevars om familjeunderhållning från Disney.

Precis som i den röriga och överlastade tredje filmen i serien består Pirates of the Caribbean 4 till stor del av en serie actionscener sammanlänkade av en tämligen tunn röd handlingstråd staplade på varandra.

Det där riktiga flytet i berättandet saknas, men å andra sidan är allt så hantverksmässigt skickligt utfört att det är svårt att låta bli att underhållas. peltiden på knappa två och en halv timma är dock väl tilltagen och talar inte till filmens fördel.

Summa summarum tror jag nog ända att jag kan garantera att den som gillade de första tre filmerna inte kommer att bli besviken på denna.