Åse Jensen Johansson mitt i det gröna. Foto: Lena Löfgren.

Åse Jensen Johansson om blommor och inomhusväxter i Trädgårdsdags

Åse Jensen Johansson är uppvuxen med blommor och växter. Hon förstärker vårt trädgårdsprogram under 2006.
Vid sidan om stadsträdgårds-
mästaren Åke Johansson kommer hon att besvara frågor av alla de slag om inomhusväxter och blommor. 
Du hör Åse Jensen Johansson varje ojämn vecka i Förmiddag torsdag klockan 10-10:30.


Åse Jensen Johansson har bott i Gånghester utanför Borås under större delen av sitt 38-åriga liv. Men uppvuxen är hon på Brändmarks. Där var pappa trädgårdsmästare tills han tog över företaget och satsade på att bygga ut med blomsterbutik.

Så yrkesvalet var rätt självklart för Åse. Även om syokonsulenten inte riktigt förstod vad hon syftade på när hon bad om hjälp att få söka till floristutbildningen. Syo trodde det hade något med tandläkeri att göra, flour och sånt...

Men Åse - som långt innan vuxen ålder hunnit praktisera det mesta inom trädgård - kom in på floristutbildningen i Norrköping, den enda i Sverige på den tiden.

I kombination med ekonomistudier var inte steget långt till att ta över efter pappa när han gick i pension.

Nu driver Åse butik och trädgård tillsammans med sin make och med god hjälp av föräldrar och svärföräldrar. De två barnen vet var föräldrarna håller hus. Hemmet ligger nästgårds och jobbar gör de jämnt.

- Vi arbetar när alla andra har ledigt, berättar Åse som ibland är på plats från halv åtta på morgonen till halv tio på kvällarna. De långa arbetsdagarna till trots trivs hon bra med sitt jobb och företag.

Hon funderar en stund på frågan vad som är det bästa med jobbet. Sedan säger hon:

- Jag säljer känslor. Eller rättare sagt jag hjälper folk med att välja något som stämmer överens med den känsla de vill förmedla. Som att visa uppskattning, tacksamhet, få det mysigt hemma eller glädje och sorg. Det är mitt jobb och det tycker jag om!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".