Fem vanliga frågor till Nisse i Naturen, vinter

Varför kommer inga fåglar till fågelbordet i år?
- Kanske har de redan hittat ett bättre ställe, som de inte lämnar eller det kanske har blivit någon förändring i omgivningen. Deras buske eller träd där de sökt skydd  har huggits ner.
    
Plötsligt försvann alla fåglar från vårt fågelbord. Varför, vi har ju gett samma foder hela tiden?
- Antingen har de hittat ett bättre ställe, eller kan det vara så att en katt, sparv- eller duvhök har börjat jaga i området. 

När ska man börja mata fåglarna?
- Fåglarna behöver hjälp med fodret, när de får svårt att hitta sitt naturliga foder. Dvs då snön ligger djup  och täcker grenarna på träd och buskar eller då det plötsligt blir mycket kallt.
    
Om det nu blir djup snö, skall jag då lägga ut hö till rådjuren?
- Absolut inte, då är risken stor att de dör. Skall man utfodra rådjur, måste man börja tidigt och ge små givor i början, så att deras bakterieflora hinner anpassa sig. Har man missat detta är det bättre att fälla träd åt dem, så att de kommer åt knoppar och fin bark. 
   
Jag såg en mycket stor och mörk rovfågel. Var det en örn?     
- Visst kan det ha varit det, men mest troligt är att Du sett en ormvråk. De är inte ovanliga och är verkligen stora, dryga halvmetern långa och ser genom sin mörka färg ännu större ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".