Bokbekännelser

Idag bekände vi på redaktionen vilka böcker vi har hemma i bokhyllan men inte läst. Ibland till och med ljugit att vi läst (eller det kanske bara var jag...).

Såhär lät det!

Vi fick mail från lyssnarna också.

/Hanna

Trixie skrev:

Hej, fantastiskt! Hamrelius sa precis rätt sak. Även jag har Odysseus i bokhyllan, men jag har verkligen försökt läsa den! Verkligen, ett flertal gånger men jag pallar inte! Ibland måste man så att säga ”kill your darlings” och gå vidare. Men läsar man som jag mellan 1 och 5 böcker i veckan så hinner man få i sig både det ena och andra ändå. Men jag har faktiskt aldrig införskaffat en bok bara för att sätt i hyllan utan avsikt att läsa den. Never ever. Bättre att satsa aina slantar på det man vill läsa enligt min mening allt annat är ett konstigt ”kultursnobberi” som känns meninglöst. Böcker är livet, eller i alla fall en stor del av det.

Åh, jag önskar jag orkade läsa fem böcker i veckan, det låter fantastiskt! Jag har faktiskt också försökt läsa Ulysses, men aldrig orkat längre än tio sidor...

Lina skriver:

Virginia Woolf - Mrs. Dalloway. Aldrig kommit längre än 11 sidor in i boken... men den är snygg i bokhyllan!

Oh, fast den är faktiskt jättebra på riktigt! Kan rekommendera ett nytt försök!

En anonym lyssnare bekänner:

jag är 41 snart 42 år och jag läser harry potter en typisk ungdomsbok.

Äsch, det var väl inget att skämmas över!

Johan skriver:

Jag köpte Simone de Beauvoirs ”Det andra könet” för en tia. Den är cirka 600-700 sidor tror jag. Den gör sig väldigt bra i hyllan men jag har svårt att ta mig an den. Har dock aldrig hävdat att jag läst den...

Peter skriver:

Angående böcker som man aldrig har läst, så har jag Tolkiens Sagan om Ringen trilogi, som har stått i bokhyllan i 4-5 år utan att jag fått lust att läsa den. Det var när det var så stor uppståndelse om Sagan om Ringen filmerna som jag tyckte att de böckerna måste man läsa, trots att jag aldrig varit speciellt intresserad av sagor och fantasy. Jag tyckte inte ens att filmerna var speciellt bra...

Ulrika skriver:

Dostojevkijs tegelstenar ”Idioten”, ”Brott och Straff” och ”Bröderna Karamazov” har jag inte ens öppnat och Elfriede Jelineks ”Pianolärarinnan” har jag iof sig läst något kapitel i men tar mig bara inte igenom (den har jag dessutom låtsats att jag läst hela och svamlade lite om filmen och hoppades att det stämde, var så pinsamt att jag bara gjort det en gång) och jag tycker inte att Majgull Axelsson är superbra men vågar inte erkänna det. Köpte även en hel del av Coelhos böcker på Engelska, har gått sådär att plöja dem men har en imponerande bokhylla.

Jag VET, så himla jobbigt när man råkar börja ljuga. Been there. Rekommenderas inte!

Jussi skriver:

Sagan om Ringen. Köpte den 1981 med ambitionen att läsa den. Den blev dock stående i hyllan i 15 år innan jag till sist tog mig igenom den. Eftersom jag var (är?) inbiten rollspelare var det naturligtvis som att leva med en livslögn eftersom nästan alla inom hobbyn hade läst den. Tack och lov hade jag sett den tecknade filmen från 1978 tusen gånger så man kunde diskutera Tolkien utan att avslöjas.

Hahahahahahahaha!

Maria skriver:

Jag sitter här bredvid radion och känner mig mer och mer konstig för varje människa som läser upp sina bekännelser. Jag har aldrig inte läst klart en bok som jag börjat läsa (inte ens de riktigt tråkiga) och jag har aldrig köpt en bok som jag inte sedan läst. Att köpa en bok för mig är som att köpa godis och jag kan ibland vänta i ett par månader tills jag verkligen ska ha tillfälle att njuta ordentligt eller riktigt förtjäna att få gotta mig i den totala lyckan som en del böcker tycks erbjuda mig. Den enda bok jag efter en stunds funderande kan komma på är Bibeln, som ligger och ser snygg ut på nattygsbordet. Men den har jag i alla fall läst lite av. Är jag helt onormal?

Nej, nej, Maria, du är idealet vi alla strävar efter! Jag önskar verkligen att jag hade läst allt i min bokhylla. Jag har ambitionen. En dag.

Samuel skriver:

Min bokbekännelse måste bli Sylvia Plath - The Bell Jar. Jag har t.o.m två ex som samlar damm hemma i hyllan. Ett snott bibliotekex och ett myrornafynd. Tror nog att det just den boken står hemma hos många, utan att blivit läst, bland oss som brukar kasta oss över allt som Andres Lokko skriver. Om man ser den boken i någons bokhylla tror jag att man kan se det som ett tecken på att det säkert också finns en kartong med gamla Pop-tidningar nånstans.

Thomas skriver:

Jäkla skumt det där med böcker alltså. Jag har en hel del sådana böcker i mina hyllor men för ett tag sedan så bestämde jag mig för att göra ett försök att få läst några av de där klassikerna. Moby Dick tog mig tre år att få färdig. Men gud va stolt jag är över att jag läst den och så fort det pratas böcker då klämmer jag mer än gärna in att jag läst just Moby Dick. I filmväg så tror jag att Det sjunde inseglet av Bergman är en film som allla vet typ hur den är men ingen har sett. Max Von Sydow sperlar shack med döden handlar väl den om.....

Eller hur! Jag har inte heller sett Det sjunde inseglet, men det KÄNNS som jag har det.

/Hanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista