1 av 5
Life after God
2 av 5
Montecore
3 av 5
Women in love
4 av 5
Inte som andra döttrar
5 av 5
En drink före kriget

Bokdag!

Idag är det Världsbokdagen ! Det firas på lite olika sätt, ett tips är att kolla ditt närmsta bibliotek och se om det är några festligheter, uppläsningar, eller sånt.

På redaktionen firar vi med att bjussa på varsitt boktips!

/Hanna

Hanna tipsar om DH Lawrence - ”Women in love”

En av mina absoluta favoritböcker någonsin är ”Women in love”, skriven av D H Lawrence 1920. Det är en sorts idéroman om kärlek som handlar om Ursula och Gudrun som är systrar, och deras snubbar Gerald och Rupert, som i sin tur har en undantryckt kärleksrelation med varandra. Alla fyra kämpar för att behålla sin egen identitet och ha ett förhållande samtidigt, och det visar sig inte vara så lätt alla gånger. Den börjar med att Gudrun och Ursula slappt sitter och broderar och bestämmer sig för att smyga in på ett bröllop och spana på folk, och så fortsätter det därifrån. Det är också en väldigt snygg roman - kolgruvor och smuts, och färgade strumpbyxor och konst, och förtäckt bögsex på skinnfäll framför öppna spisen, och lyxiga 20-talsfester som får ett abrupt och dödligt slut.

Calle tipsar om Jonas Hassen Khemiri - ”Montecore - en unik tiger”

Det är hans andra bok och handlar bl.a. om hur man kan uppleva saker och ting på olika sätt. Vem har rätt att berätta och tolka en annan människas liv. Montecore handlar ytterst om Jonas Hassen Khemiri och hans arbete för att skriva en uppföljare till debuten Ett öga rött. Under den jobbiga perioden så blir han kontaktad av en vän till sin pappa.

Kadir är mannen som vet hur Jonas Hassen Khemiri ska skriva uppföljaren. Tillsammans ska dom berätta den sanna historien om Jonas pappa, den store världsfotografen, en sida som Jonas verkligen inte känner igen sig i. För honom är pappan den stora svikaren som flytt landet och familjen.  

I boken kastas man mellan verklighet och fantasi men vad som är vad vet man inte riktigt. Montecore är samtidigt en historia om kampen för att passa in i Sverige idag. En fantastisk bok som dessutom får dig att skratta.

Navid tipsar om Douglas Couplands ”Livet efter Gud”

En bok som jag verkligen vill rekommendera är Douglas Couplands ”Livet efter gud”. Det är en bok som jag återkommer till varje sommar. Boken består av olika delar och i den första delen är huvudpersonen ute och kör med sin son i öknen. De tittar på djur och pratar om livet. Boken består av korta prosastycken och små teckningar. Livet efter Gud är lite som en bok om livet.

Andra delen handlar om olika platser som huvudpersonen befinner sig på när domedagen kommer. Ni vet, apokalypsen, när livet tar slut. Ungefär som: ”När jorden går under står jag på Ica.”

Livet efter Gud skulle jag varmt vilja rekommendera nu när sommaren börjar komma för det finns ingenting som passar så bra när temperaturen stiger och kärleken blommar som lite härlig apokalyps.

Cajsa tipsar om Deborah Spungens ”Inte som andra döttrar”

Min bästaste bästaste bok är ”Inte som andra döttrar” (och föväxla den nu inte med ”Inte utan min dotter”).

Boken är visserligen också verklighetsbaserad men den här handlar om Nancy Spungens problematiska och allt för korta liv. Det är hennes mamma Deborah Spungen som har skrivit och det gör det hela så jädrans gripande.

1978 hittas den då 20-åriga Nancy mördad på hotellet i New York där hon bodde. Hennes pojken och den inte helt okända Sex Pistols-basisten Sid Vicious misstänks för mordet och även han dör en tid senare av en överdos.

I boken berättar Deborah om sin ständiga kamp med dotterns problem som börjar redan vid födseln. Hennes extrema vredesutbrott, självmordsförsöken, hennes heroinmissbruk men så klart också om dom fina stunderna.

Detta är en bok som jag läste på mellanstadiet och sen dess har nog inte en endaste bok satt djupare spår i mig.

Så den rekommenderar jag starkt!

Niklas tipsar om Dennis Lehanes ”En Drink före Kriget”

Dennis Lehane har skrivit fyra böcker om detektivparet Angie Gennaro och Patrick Kenzie, som är i princip fristående. Det kanske inte är de bästa böckerna jag någonsin läst, men det är min senaste förälskelse.

I några månader nu har jag levt och andats spänning och mystik genom dessa två karaktärer. Jag har i princip sträckläst alla böckerna, och jag förundras över de komplicerade men ändå realistiska historierna i ett lite mörkare Boston.

Serien börjar med ”En drink före kriget”, som sedan fortsätter med nyligen översatta ”Mörker, ta min hand”, ”Gone Baby Gone” (som håller på att filmatiseras) och sista ”Svart Nåd”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista