Sci-Fi tips!

Idag hade vi ju besök av Lisa Sjöblom och Anders Rydell, två sci-fi-fantaster. De lämnade oss med dessa fina tips:

Lisa Sjöblom:

1. ”Biting the Sun” av Tanith Lee

Bisarr värld där alla kan byta kroppar och kön hur de vill. Det finns ett organ som kontrollerar hur ofta men man kan ”ta livet av sig” och på så sätt lura systemet. Boken har den bästa inledningen i världshistorien:

”Hergal had killed himself and had to have a new body made.”

2. ”Stories of your life” av Ted Chiang

Novellsamling med en rad otroligt välskrivna berättelser med varierande innehåll. Han skojar med Gud, skönhetsoperationer och annat smått och gott.

3. ”Severian of the Guild” av Gene Wolfe

Kan vara något av det bästa som skrivits någonsin. Den som har fördomar om att sf bara är pang pang i rymden och inte kan vara ”litteratur” ska läsa detta mästerverk. Detta är namnet på samlingsvolymen, finns även som enskilda delar. Med ett underbart språk berättar Wolfe om den förvisade Severian som har ett storslaget öde framför sig. Kan mer kallas för science fantasy, som är en genre inom genren.

Anders Rydell:

1. Gattaca - Andrew Niccol (film)

En genetisk framtidsthriller med en fantastisk rollbesättning, Jude Law, Uma Thurman, Gore Vidal och Ethan Hawke. Estetiken är ”Mad Men” möter provrör. En av de snyggaste och bästa sci-fi någonsin.

2. ”Citizen Cyborg” – James Hughes

Populärvetenskaplig bok om varför vi måste bli cyborgs. Det är transhumanism som möter amerikansk socialdemokrati. Hughes vill ha genetisk modifikation och implantat till folket!

3. ”Physics of the Impossible” - Michio Kaku

Stjänfysikern Michio Kaku avhandlar tidsresor, kraftfält, telepati och antiuniversum som om de vore vilka antikviteter som helst. Otroligt rolig bok om science fiction som möter dagens fysik.