Veckans BSG!

Det där ljudet ni hör? En smäll följd av ett slafsande ljud som gelé på en betongvägg? Lite på avstånd? Det är ljudet av min hjärna som exploderar.

Dags för veckans Battlestar Galactica-eftersnack!

Spoilers nedan.

/Hanna

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.

Nu kommer de. SVAREN. På allt.

Ellen är tillbaka. Och hon är mer än vi någonsin kunde ana - hon är cylonernas skapare! Herrejävlar.

Jag måste säga att jag är ganska imponerad över hur de knyter ihop säcken - Ron D Moore och gänget har lyckats plocka upp väldigt många lösa trådar och ge oss någon sorts, visserligen lite tufsig men ändå, väv av mytologi. Till och med en av fansens favoritstötetstenar - den ologiska nummersekvensen hos cylonerna där nummer sju saknas - får sin förklaring.

Men det var svårt att hänga med. Mycket information på kort tid - och vissa saker fattade jag inte, mitt BSG-gäng ägnade en halvtimme åt att bena ut kronologin efter att vi sett avsnittet. Men som jag har förstått det är the basics ungefär såhär:

* Alla på jorden var humanoida cyloner, som börjat föröka sig och slutat använda resurrection-teknologin.
* The final five ledda av Ellen är egentligen the original five, och var ett forskarteam som återupptog återfödelse-tekniken.
* När de fick veta att det var krig i kolonierna erbjöd de metallcylonerna den humanoida teknologin för att... de skulle sluta kriga? Här hängde jag inte riktigt med.
* Men det hjälpte inte, och Ellens åtta modeller gjorde uppror och sprängde kolonierna, och här börjar vår välkända BSG-historia.

Frågor som återstår är: Vad är Starbuck? Vem är den mystiske nummer sju? Vad hände på jorden?

Vad tyckte ni?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".