Världens bästa bok någonsin!

Svårt va? Men såhär i Nobelprisavslöjandetider tänkte vi i redaktionen tipsa om våra världens-bästa-bok-någonsin, och vi vill också ha era förslag!

Hanna:

Detta var nästan helt omöjligt. Men jag väljer boken jag läst flest gånger, och som betytt mest för mig, och det blir - möjligen lite klyschigt - "Den hemliga historien" av Donna Tartt. Vår huvudperson börjar plugga på universitetet i USA, och blir helt hypnotiserad av ett gäng grekiskastudenter. Han lyckas nästla sig in i gruppen, och upptäcker att de har en del rätt mörka hemligheter. Så småningom dras han in i en fruktansvärt otäck härva, och det hela blir en sugande historia om dekadens och samvete och gott och ont. Jag älskar denna bok av hela mitt hjärta. Första gången jag läste den var i tonåren, och kanske spelar det in i mitt val, jag tror kanske inte att den betytt lika mycket för mig om jag premiärläst den nu, men vaffan. Sjukt bra bok.

Julia:

Aaaaahh, det är galet svårt att tipsa om världens bästa bok nånsin! Men jag har gjort mitt val och det blir "Stjärnor utan svindel" av Louise Boije af Gennäs. Trots att boken är väldigt 90-tal med grälla färger och fula sammetsklänningar, så är historien så pass tidlös att den funkar när som helst. Jag har säkert läst den 20 gånger och jag vet att många har gjort likadant.
Det är en oerhört stark roman om kärlek och hittills har jag inte hittat någon annan bok som har knuffat ner "Stjärnor utan svindel" från förstaplatsen på min topplista.

Nana:

Att välja favoritbok är som att välja mellan svampplockning och stickning. Omöjligt.

Jag väljer därför två favoriter av två författare som bägge två råkar vara Nobelprisfavoriter. Jag är så otroligt finkulturell förstår ni.

1. Haruki Murakami - Kafka på stranden. En, för att välja ett finkulturellt ord, suggestiv Oidipusinspirerad roman om 15-årige Kafka Tamura som rymmer hemifrån, hänger mycket i ett gammalt bibliotek och slutligen på något sätt ligger med sin mamma. Låter skruvat, det är det också. En annan huvudkaraktär i boken är en gammal man som kan prata med katter. Boken bjuder också på lite 1900-tals japansk historia och får mig att vilja åka till andra sidan jordklotet för att äta sashimi (trots att jag är vegetarian) och dricka exklusivt grönt te hela dagarna.

2. Herta Müller - Hjärtdjur. Jag erkänner, jag började läsa Herta Müller för att jag gillar Rumänien. Herta Müller är nämligen tysk-rumänska (född i Rumänien där det finns en ganska stor tysk-rumänsk minoritet) och alla hennes böcker utspelar sig i just Rumänien. Hur som helst, efter att ha läst "Hjärtdjur" insåg jag att Herta Müller hade andra kvaliteter än just sitt ursprung.

Historien utspelar sig i Rumänien under kommunismen och handlar om fyra kompisar som tillsammans försöker uthärda den totalitära regimen, ständigt förföljda av den ständigt närvarande säkerhetspolisen som hotar både dem och deras familjer. Vid sidan om Ceauşescu-regimens värld skapar vännerna en egen parallell verklighet, en frizon där de läser förbjuda böcker i smyg och skriver till synes oskyldiga men regimkritiska dikter.

Jag älskar det Herta Müllers sätt att skriva, ett avskalat och vackert språk, och hennes sätt att berätta om sin eget? liv innan hon flydde till Tyskland för att slippa diktaturen. Det finns något mellan raderna som får mig att känna mig förföljd, som om säkerhetspolisen var ute efter mig också.

Malin: 

"Den andra kvinnan" heter en bok av Douglas Kennedy!
Handling: En mystisk kvinna dyker upp på en gammal mans begravning. Hon är hans livs kärlek och har delat livet med honom samtidigt som han levt ihop med sin fru och sina barn, hur har detta egentligen gått till? En komplex, dramatisk och spännande historia om kärlek och svartsjuka, timing och tillfälligheter. Den spänner över ett halvt sekel och storyn har sin början i 30-talets New York.

Det var ett tag sen jag läste den, men vad jag minns var det en otrolig läsupplevelse! Lite som känslan man har när man är olyckligt kär..eller kanske lyckligt olyckligt kär..om man nu kan va det. Ni vet känslan av melankoli, men ändå att livet är stort!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".