Herta Müller.

I love Herta Müller!

För första gången någonsin blir jag riktigt glad när Nobelprisvinnaren i litteratur presenteras!

Passande nog tipsade jag redan i morse om hennes bok Hjärtdjur....

Herta Müller - Hjärtdjur. Jag erkänner, jag började läsa Herta Müller för att jag gillar Rumänien. Herta Müller är nämligen tysk-rumänska (född i Rumänien där det finns en ganska stor tysk-rumänsk minoritet) och alla hennes böcker utspelar sig i just Rumänien. Hur som helst, efter att ha läst "Hjärtdjur" insåg jag att Herta Müller hade andra kvaliteter än just sitt ursprung.

Historien utspelar sig i Rumänien under kommunismen och handlar om fyra kompisar som tillsammans försöker uthärda den totalitära regimen, ständigt förföljda av den ständigt närvarande säkerhetspolisen som hotar både dem och deras familjer. Vid sidan om Ceauşescu-regimens värld skapar vännerna en egen parallell verklighet, en frizon där de läser förbjuda böcker i smyg och skriver till synes oskyldiga men regimkritiska dikter.

Jag älskar Herta Müllers sätt att skriva, ett avskalat och vackert språk, och hennes sätt att berätta om sin eget liv innan hon flydde till Tyskland för att slippa diktaturen. Det finns något mellan raderna som får mig att känna mig förföljd, som om säkerhetspolisen var ute efter mig också.

Det läskiga med Herta Müllers författarskap är tanken på hur det hade sett ut om hon inte hade upplevt allt det hemska Ceauşescu-regimen förde med sig. På något sätt är hon en skapelse av det hon kämpade emot och flydde ifrån.

/Nana

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".