Malins fina mössa!

Tips från redax: ballader och virktips!

Kärleksballader för nästan hela slanten! Också en grym, i dubbel bemärkelse, dokumentär +virktips så att ni kan få en lika snygg mössa som Malin.

Malin Candell:

Mitt tips den här veckan handlar om kreativitet! Att virka är ju bland det enklaste som finns och om du inte redan kan det så ryck tag i närmaste granne på bussen eller jobbet, och tvinga dom att lära dig. Härom kvällen satt jag framför TV:n och hade tråkigt och då tillverkade jag snabbt och lätt denna sköna 20-tals mössa. Principen är enkel. Du vikar mössan, börja från toppen och öka antalet maskor eftersom. Den lilla rosen gör man genom att virka små runda plättar som man sen virkar ihop. Sy sen på pärlor och fäst ett fint band i öglor bakom. Sy fast den där du vill ha den och: Ta ta! Du är snyggast i klassen!

Nana Håkansson:

Jag har aldrig ägt någon Absolute Lovesongs-skiva, inte ens när jag var 12. Jag föraktade dem som gjorde det. Och inte för att det var ohippt med en "Absolute Något", nej inte alls. Absolute Music nummer 16 hade jag, älskade och spelade nästan sönder.  Jag hatar slemmiga romantiska låtar i stil med Whitney Hustons i will always love you och liknande låtar som jag tvingades höra när jag bodde ihop med en tjej som envisades med att lyssna på Lugna favoriter hela dagarna. Jag hatar Absolute Lovesongslåtar så till den grad att det framkallar ett fysiskt och psykiskt illamående hos mig.

Däremot älskar jag ÄKTA kärlekslåtar, sådana låtar jag skulle ha spelat in på blandband till min kille om jag fortfarande hade ägt en kassetbandspelare. till den nya Twilightfilmen New Moon (sommar har världspremiär den 20 november) innehåller just sådana smöriga kärlekslåtar jag gillar. I stället för Michael Boltons - How Am I Supposed To Live Without, Lykke Li med kanske hennes bästa låt hittils, Possibility. I stället för Bryan Adams Heaven - Dead Cab for cutie med det Meet Me On The Equinox. Och så för soundtracket specialskrivna låtar med Bon Iver & St. Vincent, Grizzly Bear och så vidare. Gött mos!

Låtarna finns att lyssna på gratis Myspace, och förhoppnigsvis snart också på Spotify. Att låtarna sedan finns med på en film som med största sannolikhet är lika antifeministisk som boken den är baserad på, och som jag dessutom sträckläste och gillade, är en helt annan sak.

Julia Blomberg:

Jag har fastnat totalt för Kites cover på "I give you the morning"! Originalet gjordes av Tom Paxton 1969 och några år senare översatte Fred Åkerström den till svenska. På senare år har både Håkan Hellström och Weeping Willows gjort egna tolkningar av låten och nu får vi för första gången höra den i en elektronisk version.

Evelina Attervall:

Sent i lördagskväll zappade jag av en händelse fram en helt grym dokumentär på SVT som jag inte kunde slita mig ifrån. Den utspelade sig i en tatueringsstudio dit amerikanska soldater på väg till uppdrag i Irak eller Afghanistan, eller nyss hemkomna därifrån, kom för att gadda sig. Utgångspunkten i deras berättelser var tatueringarna. Hur de förberedde sig på resan, deras rädslor och vilken betydelse tatueringarna haft när dem var iväg. Berättelserna blev därmed så verkliga och starka. Tatuerad för strid. Se den!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".