Tips från redax: manshoror och alientvillingar

Jag tipsar om årets julklapp - Liv Strömquists kalender för 2010 - Hanna om en teveserie som ni måste se. Det gör Jesper också... Julia och Malin länkar till You Tube.

/Nana

Nana Håkansson:
Man kan aldrig få för mycket av serietecknaren Liv Strömquist. Hennes senaste album Einsteins Fru är en klassiker och Hundra procent fett är också gött mos, för att inte tala om den feministiska porren i Drift.

Förra året gjorde Liv Strömquist kalendern ”Tolv tröttsamma typer” och i år har hon inför 2010 gjort kalendern ”Månadens manshora” där hon varje månad uppmärksammar en lösaktig man. Kortfattat: träffande, smarta och roliga femnistiska tolkningar av manshoror som Niklas Strömstedt, Charlie Sheen och Paulo Coelho. Årets julklapp?

Hanna Fahl:
Igår kväll var det amerikansk premiär för nyversionen av V. Jag är obeskrivligt peppad på att se den! Det är någon sorts "re-boot", det vill säga inte en rakt-av-omfilmad version utan nya serien tar avstamp i grundkonceptet och tar sedan sin egen väg. Som nyversionen av Battlestar Galactica, alltså, och det vet vi ju alla hur extremt lyckat det blev!

Jag har peppat inför nya V genom att se om lite gamla avsnitt från 1984, och vi kan ju alla passa på att minnas ett av tv-historiens obehagligaste ögonblick: när Robin föder sina alientvillingar.

Malin Candell:
Om ni inte redan sett detta underbara klipp på Felix Hergren och Tomas Bodström, gör det nu!

Julia Blomberg:
Kan man blanda allt? Ja, det kan man! I alla fall enligt Tom Dickson som, i olika videoklipp, trycker ner en massa saker i en mixer för att se om det kan pulveriseras. trycker han ner en I-phone i sin mixer. Visst, det hela är en reklamkampanj för ett mixerföretag men det är jävligt underhållande ändå! Och jag kan väl tillägga att det finns mer än ett mixermärke som är bra.

Jesper Engström:
I slutet av september började den amerikanska kabelkanalen HBO sända sin nya komediserie  Den handlar om den skrivkranmpande författaren Jonathan Ames, spelad av Jason Schwartzman, som börjar extraknäcka som privatdetektiv.

Men seriens största behållning hittar man i en biroll. Det är Jonathans bästa kompis Ray, en missförstådd serietecknare med mindervärdeskomplex som spelas av den amerikanska komikern Zach Galifianakis.

Och det är ingen slump att just Zach Galifianakis värvats till den rollen, för 2009 ser verkligen ut att bli hans stora genombrottsår. I somras syntes han och hans stora skägg vart än man gick på bioaffishen till filmen Baksmällan. Och även där gör han en perfekt biroll som en tystlåten och konstig svärbror som drar lite för grova skämt vid fel tillfälle.

Men innan dess hade Zach byggt upp ett rykte som en av USA:s allra bästa och mest orginella ståuppkompiker. Hans grej brukade ofta vara att sitta vid ett piano och klinka lite, dra ömsom helt lysande, ömsom helt obegripliga skämt, klia sig i huvet och dricka öl. En annan av hans specialiteter är små tresekunders karaktärer som han har hittat på. "the gay snake" och "the five-year-old who complains about having a beard".

Just Zachs skägg, manchesterkavaj och tankspridda humor får honom att mer likna en gymnasielärare i filosofi än en kollega till Måns Möller. Och den som vill kolla upp Zach Galifianakis i sitt rätta element kan antingen köpa DVD:n Live at the Purple Onion, eller kolla när han ghostridar en skördetröska tillsammans med indiemusikern Will Oldham i videon till Kanye Wests .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista