Redax peppar inför årets höjdpunkter!

2010 kommer utan tvekan att bli ett grymt popkulturellt år! Här peppar vi inför kommande filmer, efterlängtade skivsläpp, en brittisk långkörare, en spännande vårkollektion och mycket mer...

Vad ser ni fram emot?

NANA:

1. Magnetic Fields är ett av mina absoluta favoritband och deras förra skiva "Distortion" som kom 08 är en av mina absoluta favoritskivor. Peppen är därför väldigt stor inför det släppet av albumet "Realism" den 27 Januari, som mannen bakom bandet - Stephen Merritt - beskriver som en tvilling till den förra skivan. Dock ingen enäggstvilling. Medan förra skivan bjöd på tung industripop så är den nya skivan en akustisk produktion inspirerade av 60 och 70-tals psykedelisk folkpop.

Förutom bandets skivsläpp ser jag fram emot konserten i Stockholm den 24 mars, men till dess får jag nöja mig det smakprov från den kommande singeln som finns att lyssna på på bandets hemsida…

2. Som ett led av att jag förra året började jobba på P3 Populär har jag blivit hjärntväddad av en viss Hanna Fahl att läsa en massa fantasy. Hon har lyckats väldigt bra med sin propagandakampanj, för något som jag verkligen ser fram emot 2010 är nästa bok i True Blood-serien. I maj kommer "Dead in the Family" som är den tionde boken om härliga Sookie Stackhouse. För er som inte har upptäckt bokversionen av True Blood så kan jag varmt rekommendera er att köpa hela serien som nu har kommit i en fin boxform. Sjukt bra!

3. Sist men inte minst ser jag fram emot Sara Stridsbergs nya roman "Darling River" som kommer i slutet av mars. Boken är den tredje i hennes serie där hon för blandar dokumentärt material och fiktion. Tidigare har hon fantiserat om en kanalsimmerska och om kvinnan som sköt Andy Warhol, du har turen kommit till Vladimir Nabokov. Darling River beskrivs som en ömsint och sorgsen vidarediktning av Vladimir Nabokovs roman Lolita som handlar om en äldre mans begär efter en tolvårig flicka och lär också innehålla ett kapitel som handlar om en vetenskapsman i Paris som förtvivlat försöker få en tillfångatagen aphona att teckna sin burtillvaro.

JULIA:

1. Jag peppar inför HM:s nya vårkollektion som kommer den 25 mars. The Garden Collection består helt av återvunna eller ekologiska material och är inspirerad av just trädgården. Trots att vissa kläder till och med har tillverkats av polyester från återvunna petflaskor ser den riktigt lovande ut! Många söta garden party-klänningar i klara färger och blommönster - mums!

2. Några månader senare, i slutet av juli är det dags för en helt ny festival. Queertopia heter den och är Europas första queerfestival med camping. Lite som en queerfeministisk version av Roskilde...
Festivalen ska gå av stapeln i lilla Norberg i Västmanland, och trots att Queertopia är en helt ny festival har jag hört att de redan bokat några riktigt stora namn - allt i regnbågens färger.

3. Lagom till att alla festivaler lugnat ner sig har min tonårsidol Håkan Hellström meddelat att han ska släppa nytt. Med tanke på att han firar tio år som artist, släppte sin senaste skiva för två år sen och rent statistiskt har släppt en platta ungefär vartannat år, är chanserna rätt goda att hans sjätte platta kommer just i år.

MALIN:

1. Dennis Lehanes hyllade deckare "Patient 67" ska bli film. Martin Scorsese har regisserat och Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen som den råbarkade kriminalkommissarien Teddy Daniels. Kortfattat handlar filmen om en försvunnen patient på mentalsjukhuset på Shutter Island, men spår saknas helt och polisen kopplas in för att reda ut det märkliga fallet.

2. Förutom deckare är jag väldigt svag för undergångsfilmer och ser fram emot  "The Road" som baseras på en bok av Cormac McCarthy (No country for old men). Efter tio år av förödande naturkatastrofer försöker en man och hans son överleva genom att vandra söderut. I princip alla andra människor har dött och bara några enstaka konstiga varelser finns kvar. På Stockholms filmfestival fick filmen omdömet "undergångskänsla när den är som bäst"!

3. Och så längtar jag såklart efter Tim Burtons filmatisering av mastodont-3D-äventyrsrullen "Alice i Underlandet" med Johnny Depp och Helena Bonham Carter i huvudrollerna.

HANNA:

Doctor Who kommer tillbaka med en ny säsong - och det verkar också bli Torchwood! För den som inte har koll på dom här serierna, så är Doctor Who en brittisk riktig rejäl långkörare - första versionen av serien började redan 1963… Och för en fem år sen ungefär så återupplivade BBC serien - och den är faktiskt skitbra! Rolig och smart och spännande. Och sen kom Torchwood som är en spin-off - den utspelar sig i samma universum som Doctor Who, och ibland sammanfaller historierna i dom båda serierna. Torchwood är lite mörkare och lite mer vuxen, och nästan ännu bättre.

Doctor Who börjar gå i England framåt våren, och inspelningarna av nästa Torchwood ska komma igång snart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista