En fantastisk tebok!

Tips från redax: kärlek och te!

Som vanligt bjuder vi på onsdagar på redaktionens bästa tips. Julia gillar Hot Chips senaste skiva - full av kärleksförklaringar till bandmedlemmarnas fruar och till varandra - och en snorig Nana tipsar om en enligt henne fatastisk tebok.

NANA HÅKANSSON:
Häromdagen upplyste min pojkvän mig om att jag hade 6 olika tekannor framme samtidigt. Det var inte en enda för mycket enligt mig. Varje te ska ha sin kanna, det är väldigt viktigt. En kanna för den gröna japanska vardagsteet, en kanna för det gröna japanska finteet, en kanna för kinesiska oolongteer, en kanna för kinesiska puh er-teer (teer som har lagrats i grottor i si så där sju år), en kanna för örtteer, en kanna för smaksatta svarta teer.

Jag erkänner. Jag är en tesnobb. Jag kan mycket väl tänka mig att köpa ett fint te som kostar lika mycket som en fin flaska vin, jag är noggrann med att alltid låta teet som jag ska dricka få dra i exakt x antal sekunder i vatten som har exakt x grader, beroende på vilket te jag dricker. Jag tycker det är amatörmässig att hälla kokhett vatten på ett fint grönt te som man egentligen ska brygga på 50-gradigt vatten. Jag gillar att träffa vänner som också tycker om att prata om goda gyokuro-teer, den bästa ekologiska senchan och om kung fu te-cermonier.

Jag har egentligen bara en sådan vän, och vi träffas alldeles för sällan, men ett slags substitut till tevän har jag hittat i den fantastiska boken Te – från Sencha till Lapsang av Petter Bjerke och Vernon Mauris som kom förra året.

Ja, det är verkligen en helt fantastisk bok! Snygga bilder, snygg layout och framför allt – riktigt bra och informativa texter. Den tar upp allt ifrån olika bryggmetoder, vilken slags kanna som ska användas till vilket te, teprovning, tesmaker till tehistoria, teodling och hälsoaspekterna av te. Dessutom bjuder författarna på en grundlig genom gång av olika teer baserat på ursprungsland och tesort.

Jag är som sagt en tesnobb, men jag är övertygad om att alla som är intresserade av att dricka annat än påste skulle uppskatta den här boken. Påstesdrickare göra sig icke besvär.

JULIA BLOMBERG:
"Som ett kärleksmeddelande skrivet i molnen" - klart man vill lyssna! Hot Chips fjärde platta "One Life Stand" är euforisk och romantisk electropop, och innehåller flera kärleksförklaringar till killarnas fruar och till varandra! Det är fint att grabbarna i Hot Chip är kära och det stärker min teori om att 2010 är den himlastormande kärlekens år. Dessutom vill jag inget hellre än att dansa till fantastiska "Thieves in the night"!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".