Tips från redax: hyllning till nerdar & en ny skön EP!

Som varje vecka tipsar vi på redaktionen om popkulturella höjdpunkter, och i dag blandar vi en biodlarkurs med Maia Hirasawas första låtar på svenska...

NANA HÅKANSSON:

I helgen gjorde vårt systerprogram P3 Kultur en två timmar lång sändning om kvinnliga nördar och äntligen fick jag ord för det jag är. Jag är inte bara kvinna, utan också nerd.

När jag var sex sparade jag min veckopeng i flera månader för att köpa en gräsflora eftersom jag tyckte att den vanliga blomfloran inte var tillräckligt avancerad. En annan gång ägnade jag dagar åt att memorisera alla Sveriges landskapsdjur och landskapsblommor och i tjugoårsåldern kom besattheten av Rumänien. Sen kom tesnobbismen, Finlandsvänskapen, stickningen och nu... Nu ska jag bli biodlare.

Första kurstillfället på min biodlarkurs var i går och jag konstaterar att biodling är det nerdigaste jag än så länge varit med om. Biodlarvärlden är full av arbetarbin, drottningar, drönare och honung. Och framför allt full av glada gubbar och tanter som verkligen brinner för det de håller på med. Jag tycker det är underbart att det finns människor som med allvar på rösten säger saker som "utan bin stannar sverige".

Utan nerdar stannar världen, säger jag och uppmanar alla som hör detta att i vår hitta något helt nytt att nerda in sig på. Det kan vara biodling, det kan vara cupcakebakning eller skridskor. Vad det än är kommer det att göra dig lycklig.

JULIA BLOMBERG:

I dag fick jag en fin överraskning när jag kollade mitt postfack. Det var en jättesöt EP från Maia Hirasawa med hennes första låtar på svenska, bland annat tolkningen av Björn Afzelius "Tusen bitar" som hon spelade i På Spåret häromdagen. Men jag fastnade mest för vackra "Leva nu" som är ledmotivet till tv-serien "Stormen" som visades i SVT för något år sen.
Maia på svenska är en jäkligt fin överraskning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".