Tips från redax: Laura Marling & film om krautrock!

I dag är vi kraftigt underbemannade på grund av sjukdom, men vi har ändå fått ihop två fina tips.

JULIA BLOMBERG:

För två år sen var jag praktikant på P3 Populär och Calle skickade iväg mig för att intervjua en ung brittisk sångerska vid namn Laura Marling. Intervjun började rätt stelt: hon var förkyld, jag ställde några stapplande frågor på engelska och kom på att jag faktiskt läst att hon är livrädd för att bli intervjuad.

Men mitt under en pinsam tystnad frågade jag lite försiktigt "Vad vill DU helst prata om?" (inte alls som Nordpolen-intervjun) och hon svarade "ja...jag gillar ju film". Sen snackade vi film och intervjun flöt på hur bra som helst.

Laura Marlings första skiva "Alas I cannot swim" innehåller flera otroliga låtar och härom dagen upptäckte jag även hennes nya singel Hennes röst är fortfarande sexigt hes och låtarna är skönt folk-poppiga.

Även om det finns många one hit-wonders därute tror jag inte att Laura Marling är en av dem. Jag kommer i alla fall fortsätta vara stolt över att jag intervjuade henne "först".

JESPER ENGSTRÖM:

Det finns en kille i England som måste ha världens näst bästa jobb. Det bästa har ju jag såklart, men den andra heter Ben Whalley.

Han jobbar på BBC och gör helt grymma musikdokumentärer. Förra året kom tre stycken. Den första,, handlar om progressiv 70-talsrock. Här finns helt oförglömliga Spinal Tap-artade scener, till exempel när Emerson Lake & Palmer-trummisen Carl Palmer demonstrerar sitt 2,5 tonsmed olika djur-etsningar.

Den andra är Synth Britannia, om framväxten av den brittiska syntkulturen, från OMD till Pet Shop Boys. Den är svinbra.

Men min personliga favorit är. En fantastisk timmeslång lektion i musikhistoria om ett gäng tyskar som försökte glömma sina föräldragenerations nazistiska historia genom att göra kompromisslös musik. Även den är proppad med helt osannolika anekdoter. Som när Baader-Meinhofligan gömde sig hemma hos bandet Amon Düul II, när Can värvade entill sångare, och när Brian Eno åkte hem till bandet Harmonia, snodde alla deras idéer och spelade in "Heroes" med David Bowie.

Tyvärr finns dokumentärerna inte kvar på BBC:s hemsida. Men i väntan på att dom släpps på DVD kan den uppfinningsrike hitta dem på nätet ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".