Tips från redax: Rap Genius och en genial supergrupp

Den här veckan tipsar Julia Blomberg om rap-encyklopedin Rap Genius och Nana Håkansson har fastnat för supergruppen Gigi.

NANA HÅKANSSON: 
Jag har lite svårt för så kallade supergrupper. Både för supergrupper som är sammansatt av olika artister, och också supergrupper som är ”super” just för att de är består av mycket folk(läs I’m from Barcelona). Det är sällan det funkar. Monster of Folks gillar jag, men inte för att M. Ward, Conor Obest och Jim James låter grymma ihop – utan för att jag gillar dem var och en. Jag tänker inte på dem som Moster of Folks utan som M. Ward om just M. Ward sjunger osv.

Men ändå vill jag tipsa om Gigi. Gigi är en kombination av supergrupp 1 och 2. Gruppen består både av mycket folk och av många olika musiker som håller på med projekt på annat håll.

Jag vill inte berätta för mycket, men Gigi gör mig glada. Lyssna här så förstår ni vad grejen är: www.myspace.com/gigitheband Bäst är låten Marquee, men Won't someone tell me med min favoritsångerska Mirah är gött mos den med.

Vårens bästa skiva är utan tvekan Gigis ”Maintenant”. Så det så!

JULIA BLOMBERG:
Har du också gått och funderat på vad Jay-Z, Nelly och Lil Wayne egentligen sjunger om? Jag kan lugnt erkänna att jag har svindålig koll på raptexter och bryr mig i och för sig inte så mycket heller. Men om du faktiskt sitter hemma och försöker lista ut vad texterna handlar om, så kan jag rekommendera sajten  Där får man förklaringar till en massa raptexter, rolig kuriosa och referenser till andra hiphop-artister.

Det är rätt kul när Rap Genius till och med börjar kaxa i sina förklaringar. Som i Nellys låt "Ride Wit Me" där rapgeniet förklarar frasen "Oh why must I feel this way? (Hey, must be the money!)" med "No, Nelly, it's not the money, it's the hookers that YOU bought with the money that gave you an STD…stop blaming the wealth."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista