Nu står Tintin inför rätta

80 år efter sin födelse så händer det fortfarande saker i seriefiguren Tintins karriär. Nästa år är det premiär för första delen av Steven Spielbergs och Peter Jacksons datoranimerade 3d-film om honom - men senaste veckan har den unge belgiske reportern hamnat i blåsväder, anklagad för att vara rasist. Eller iallafall hans skapare Hergé.


Det är Kongofödde Bienvenu Mbutu som har stämt förlaget som äger rättigheterna till albumet, och i veckan inleddes rättegången i Belgien. Mbutu tycker att albumet "Tintin i Kongo" från 1931 framställer afrikaner som "allmänt dumma" och att det är en smärtsam påminnelse om Belgiens brutala kolonialstyre av Kongo, där cirka 10 miljoner människor förlorade livet.


Eftersom Belgien har en lag som förbjuder rasistiska bilder i konstnärliga produkter så vill Mbutu att albumet förbjuds, eller att det kommer med ett informationsblad, samt att en offentlig ursäkt framförs till alla kongloleser. Förlaget däremot, försvarar sig med att albumet är ett tidsdokument som speglar den tidens värderingar.

- Har du läst albumet/vad tycker du?

- Är det fånigt med en rättegång eller bara bra att frågan lyfts?

- Om Tintin nu förbjuds, finns det några andra verk ur den populärkulturella historien som kommer att gå samma öde till mötes?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".