1 av 3
2 av 3
3 av 3

Julkalendern - Lucka 11

Två av mina allra största läsupplevelser det här året handlar om tid, på olika sätt. Jag läste dem strax efter varandra, och de fick mig - hur naivt det här än låter - att fundera mycket på, ska vi säga, existensiella frågor. Hur vi lever våra liv, hur besatta vi är av tid på olika sätt; både det förflutna och framtiden.

/Hanna

Den första är "How to live safely in a science fictional universe", av Charles Yu. Vi får följa huvudpersonen, en ung man, i hans jobb som tidsresetekniker. Enkelt sagt fördriver han tiden i en liten telefonkioskformad box, med en icke-existerande hund och en AI som enda sällskap, och rycker då och då ut för att rädda folk som fastnat på ett olyckligt vis i en tidsloop. Själv flyter han helt utanför tidslinjen, i en sorts icke-kronologi. Anledningarna till att han valt att leva så är många, men i huvudsak handlar det om hans relation till en försvunnen far, och en mor som valt att tillbringa hela sin tillvaro i en timslång loop av en lyckad söndagsmiddag.

En dag råkar han av misstag möta sig själv, och skjuter sig själv i magen. Resten av hans tillvaro är bara en väntan på det oundvikliga: han vet hur det kommer att sluta: med det där skottet i magen. Och med dödsdomen hängade över sig reser han bakåt i tiden för att återuppleva ögonblicken med sin far, och försöka reda ut hur hans liv och familj egentligen hänger ihop.

Den andra boken är "Everything matters", av Ron Currie Jr. Och den behandlar samma tematik. Här följer vi också en ung man, som redan från födseln får veta av en okänd yttre röst att jorden kommer att gå under ett visst datum i framtiden. Även här har vår huvudperson ganska trassliga familjerelationer, som kompliceras av den här enorma överhängande känslan av undergång och meningslöshet som kommer på köpet när man vet att världen är dödsdömd.

Medan "How to live safely..." är en ganska cyniskt rolig, och formmässigt experimentell, bok, är "Everything matters" mer av en klassisk familjeberättelse, där vi får historien berättad ur olika perspektiv och med olika röster. "Everything matters" grep mig egentligen hårdare, den är oerhört väl skriven, medan "How to live safely..." kanske är bygger upp mer av en brain-exploding hård scifi-idévärld. Men båda är så otroligt läsvärda, och jag kan verkligen rekommendera att parläsa dem.

Jag kände mig lätt omskakad och lösryckt från min egen kronologi i flera veckor efteråt.

/Hanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista