Nytt pris till Dawit

Fängslade Dawit Isaak och den iranska journalisten Parvin Ardalan fick, söndagen 29 mars 2009, priset ”Pen2Pen - Örebro freedom of expression award” vid grävseminariet i Örebro.

Pen2Pen delas ut av Örebro läns journalistförening till journalister som utsatts för förföljelse och/eller som gjort insatser för yttrande- och tryckfrihet.

Prissumman i år är 16 000 kronor och gick alltså till en fängslad journalist och en som lever under hotet att fängslas. Dawits pris hämtades därför av hans bror Esayas Isak:

Dawit Isaak, motivering:

”Få svenska journalister har som Dawit Isaak gjort en så stor och reell insats för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Få har fått betala ett så högt pris för att utöva sitt yrke som Dawit Isaak. Han är en viktig påminnelse för alla som försvarar yttrande- och tryckfrihet om vad bristen på sådana rättigheter leder till. Genom att tilldela Dawit Isaak Pen2Pen-priset 2009 vill vi visa vår djupaste respekt för hans journalistiska och demokratiska gärning i Eritrea.”

Parvin Ardalan, motivering:

”Att som Parvin Ardalan outröttligt fortsätta sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors och mäns lika rättigheter, visar på ett stort personligt mod och ett engagemang som är beundransvärt. Genom att skriva och publicera artiklar i ämnen som berättar om kvinnors ställning i Iran, stärker hon på ett handfast sätt andra kvinnor och män som bär på visionen om ett samhälle där män och kvinnor lever under samma rättigheter och skyldigheter. Vi vill genom att tilldela Parvin Ardalan Pen2Pen-priset 2009 visa vårt stöd och vår respekt för hennes arbete för ökad dialog och demokrati.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".