Den 7 mars 2003: Första gången Dawit togs upp i Vår grundade mening

Första gången fallet Dawit Isaak togs upp i Vår grundade mening var den 7 mars 2003. Då hade det gått ett och ett halvt år sedan den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak fängslades i september 2001 för att han gav ut en tidning i Eritrea.

Han öde var helt okänt för de flesta svenskar. Och det var tack vare Åke Wredén - tidigare ledarskribent på Nerikes Allehanda - vi hörde talas om Dawit Isaak. Sedan dess har hans öde nämnts i alla upplagor av Vår grundade mening - och senare i Publicerat.

Åke Wredén ansåg att det var märkligt att Dawits öde förblev okänt, medan de svenska medierna engagerade sig mycket hårt för den så kallade Guantanamo-svensken.

Även Erik JennicheSilc, Annika FlensburgAmnesty och UD:s resande ambassadör Folke Lövgren arbetade dock för Dawit Isaak.

Och att Dawit Isaak hade fängslats hade i sanningens namn tagits upp i en artikel från TT, Tidningarnas Telegrambyrå och i korta notiser i några dagstidningar.

Dessutom i ett Ekoinslag från april 2003.

Några insändare från privatpersoner hade också förekommit. Till detta ska läggas att Erik Jenniche från Silc - Liberaleranas internationella centrum - var med och tog initiativ till en mindre demonstration den 27 augusti 2003.

Men i övrigt var det tyst. Och skulle så förbli något år till innan ett antal organisationer började uppvakta Eritreas ambassad varje tisdag.

Idag är läget ett helt annat.

Men tyvärr - Dawit Isaak sitter fortfarande inspärrad av president Isaias Afewerki i Eritrea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".