Eritreas president Afewerki kommer inte att släppa eller åtala Dawit

Frilansfotografen och Eritreakännaren Donald Boström fick den 20 maj 2009 intervjua Eritreas president Isayas Afewerki. Intervjun sändes iden 26 maj och återgavs i .

Och det var - kanske inte helt oväntat - mycket dystra besked Afewerki kom med:

-Vi kommer inte att släppa Dawit Isaak eller ställa honom inför rätta, säger presidenten bland annat.

Här också ett-inslag om intervjun och en uppföljning i. I den kräver MUF:s ordförande att Sverige ska använda militären till att hämta hem Dawit Isaak om inget annat fungerar.tog också upp detta dagen efter (den 27 maj).    

Journalisten och fotografen Donald Boström har bevakat Eritrea sedan 1980-talet. Och i många år försökt få en intervju med Dawit Isaak, men alltid fått nej. Någon vecka före intervjun med Afewerki kontaktades han av Eritreas ambassad, som utlovade en intervju, inte med Dawit Isaak men väl med presidenten.

Och under förutsättning att Boström skulle få ställa frågor också om Dawit så var han intresserad. Och ställa frågor om Dawit fick han. Alltså blev intervjun av några dagar senare.

Och så här refereras den av TT, Tidningars Telegrambyrå:

DYSTRA BESKED OM DAWIT ISAAK

Stockholm (TT)

Utsikterna att den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak ska släppas fri tycks mycket små.

Eritreas president avfärdar bryskt alla sådana tankar i en intervju där han också kallar Sverige "irrelevant" och styrt av CIA.

-Vi kommer inte att ha någon rättegång och vi kommer inte att frige honom. Vi vet hur vi ska handskas med honom och andra som honom, säger president Isaias Afwerki i en intervju med frilansjournalisten Donald Boström i TV4.

Presidenten avfärdar helt den svenska regeringens försök att få Dawit Isaak fri eller ställd inför rätta.

-För mig är Sverige irrelevant, säger han in intervjun, och lanserar teorin att det ändå är CIA som i bakgrunden styr den svenska politiken.

Ingen diplomatisk relation

Isaias Afwerki säger att det för tillfället inte existerar någon diplomatisk relation mellan Sverige och Eritrea. Orsaken tycks vara det sätt på vilket Sverige har bedrivit den "tysta diplomati" regeringen säger att den ägnar i sig åt.

-Sveriges utrikesminister kontaktade det qatariska utrikesministeriet, med antagandet att Qatar och Eritrea stod varandra nära. Om Sverige ber Qatar att be Eritrea om en tjänst när det gäller en svensk journalist... så långt har kampanjen gått. Vi talar om en eritreansk medborgare. Den svenska regeringen har ingen rätt att ställa frågor om honom, säger Isaias Afwerki.

Senare i intervjun får han frågan om vad som ligger i vägen för de diplomatiska relationerna.

-Uppförandet de senaste åren hos vissa regeringstjänstemän, och incidenten jag nämnde om att svenska UD blandade in andra regeringar i de bilaterala relationerna, det är väldigt irriterande och ociviliserat, svarar Isaias Afwerki.

Ändrar inte politik

Utrikesminister Carl Bildt vill inte kommentera uttalandena.

-Vi har ju avstått från att kommentera de olika uppgifter som förekommit i Isaak-fallet. Men som jag sagt tidigare: Vi har använt alla de instrument som funnits tillgängliga, säger Bildt i telefon med TT från Hanoi.

-Om denna intervju över huvud taget ger någon information så är det kanske att den ger en bredare allmänhet insikt om hur besvärligt det här fallet är.

Intervjun med Afwerki innebär ingen förändring i den svenska regeringens politik, säger Bildt.

Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista