1 av 2
ÖIS-supportrarnas banderoll som tidigare skapade stora problem för fotbollsförbundet var nu OK i matchen mot HIF Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Esayas Isak lämnar över matchboll till domaren i Örgrytes match mot Helsingborg Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Först 10 000 i ÖIS-böter för Dawitstöd Fotbollsförbundet retirerade klokt nog

Turerna den senaste veckan har varit många kring fotbollsklubben ÖIS, dess supportrars banderoll för ett frisläppande av Dawit Isaak och eventuella böter.

Svenska Fotbollsförbundets diciplinnämnd ansåg nämligen plötsligt att klubben skulle böta 10 000 kr för att banderollen visats upp under match.

Hård kritik mot förbundet följde naturligtvis. Expressen var beredd att betala böterna, men det ville sedan Örgryte göra självt.

Det hela slutade klokt nog med att Fotbollsförbundets styrelse körde över sin nämnd. Kampen för Dawit Isaak är en sak en hel nation kämpar för, insåg styrelsen och drog tillbaka sin diciplinnämnds beslut.

Och Esayas Isak (han stavar sitt efternamn med ett a), bror till Dawit, kunde bära fram matchbollen i den på flera sätt vinstrika matchen mot HIF gångna helgen (18 oktober 2009). 

Här hela förloppet - förmedlat av TT:    

Göteborg (TT den 12/10)

Örgryte tvingas betala 10 000 kronor i böter till Svenska fotbollförbundet för att klubbens supportrar haft en banderoll där man krävt att den svenske journalisten Dawit Isaak ska friges i Eritrea.

Dawit Isaak, som är medborgare i både Sverige och Eritrea, greps i september 2001 sedan tidskriften han arbetade för krävt demokrati. Han har suttit fängslad utan rättegång sedan dess. Sveriges regering vill att han ska friges. En rad aktörer, från EU-parlamentet till enad svensk mediebransch, har ställt sig bakom kravet.

Dawit Isaak bor i Göteborg, där hans bror arbetat ideellt i Örgryte IS och hans barn ibland går på Örgrytes matcher, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.

Klubbens supportrar har haft en banderoll med texten "Free Dawit Isaak - imprisoned in Eritrea since 2001" på läktaren vid flera matcher i år, skriver Expressen på nätet.

Ulrika Rosén, verksamhetschef i Örgrytes fotboll, tycker inte att det är ett politiskt budskap.

-Därför godkände vi att vår supporterklubb fick ha banderollen, säger Rosén till Expressen.

Men fotbollförbundets disciplinnämnd tycker annorlunda. Förbundets delegat vid matchen mellan Örgryte och Hammarby den 27 juli anmälde banderollen, varpå nämnden i förra veckan utdömde ett bötesstraff på 10 000 kronor.

Nämndens vice ordförande Staffan Anderberg ser budskapet som politiskt.

-Vi ansåg att detta var fråga om en manifestation, och det är klart förbjudet. Man kan ha fullkomlig respekt för budskapet på ett personligt plan, men avsikten är att en arena inte ska vara ett forum för denna typ av åsiktsuttryck, säger Staffan Anderberg till Expressen.

Örgryte har överklagat disciplinnämndens beslut. Enligt Ulrika Rosén kan det hända att banderollen också används vid nästa hemmamatch.

-Ärendet är inte handlagt på rätt sätt, så jag kan inte se något skäl att ta ner den till nästa match, säger Rosén till Sveriges Radio Göteborg.

-------------------------------------------------

Göteborg (TT den 13/10)

Tidningen Expressen vill betala fotbollsklubben Örgrytes böter som kom sedan klubbens supportrar under en match haft en banderoll där man krävt att den svenske journalisten Dawit Isaak ska friges i Eritrea.

"Örgryte ska inte drabbas av galenskapen, Expressen betalar böterna om 10 000 kronor", skriver chefredaktör Thomas Mattsson i tidningen.

Det är Fotbollförbundets disciplinnämnd som bötfällt Göteborgsklubben eftersom banderollens budskap bedömts som politiskt, vilket strider mot reglerna.

"Svenska Fotbollförbundets beslut om att straffa ÖIS för Dawit Isaak-engagemanget är pinsamt. Om förbundet har vett nog att avstå pengarna, så skänker Expressen i stället summan till Dawit Isaaks familj", skriver Thomas Mattsson.

Dawit Isaak har sitt hem i Göteborg, där hans bror arbetat ideellt i Örgryte IS och hans barn ibland går på Örgrytes matcher, rapporterar Sveriges Radio Göteborg.

Örgryte har överklagat disciplinnämndens beslut.

--------------------------------------------

Göteborg (TTden 13/10)

Banderollen med uppmaningen att frige den svenske journalisten Dawit Isaak kostade Örgryte tio tusen kronor.

Men trots bötesbeloppet kommer klubben inte att plocka ned banderollen om den sätts upp igen.

Dessutom avböjer Örgryte ekonomisk hjälp med böterna.

Reaktionerna efter måndagens bötesdom mot Örgryte har blivit starka. Expressens chefredaktör Thomas Matsson, som erbjuder att hans tidning ska betala böterna, kallar beslutet för "pinsamt".

Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell vill inte kommentera disciplinnämndens beslut.

-Nej, det kan jag inte när det finns ett fall. Det är ungefär som om hovrätten fattar ett beslut och så går statsministern in och har synpunkter på det, det gör man inte. Det får man i så fall göra i ett neutralt läge. Styrelsens ledamöter måste hålla på vårt system och inte lägga oss i disciplinnämndens eller besvärsnämndens beslut. Om det är så att Öis reagerar ska de överklaga till besvärsnämnden och får en prövning där också, säger Lagrell.

Örgryte har överklagat beslutet till besvärsnämnden och nämndens ordförande Lars Nilsson säger till TT att han tror på ett beslut inom två-tre veckor.

Många har hört av sig till Örgryte och vill hjälpa till med böterna. I ett pressmeddelande tackar klubbens verksamhetschef Ulrika Rosén för stödet, men skriver:

"Vi är väldigt tacksamma för detta givetvis men när det gäller själva bötesfrågan så är det en principsak för oss och om det skulle utfalla ett belopp för den förseelsen så tar vi den själva. Men ni får gärna skänka pengar till familjen Isaak i stället och på så sätt hjälpa dem i sin kamp att få hem sin bror och familjemedlem till Sverige igen".

Dawit Isaak har sitt hem i Göteborg och hans bror Esaya jobbar ideellt för Örgryte.

Örgryte anser att texten på banderollen är "av humanitär karaktär och helt harmlös". Dessutom skriver klubben:

"På söndag möter vi Helsingborg kl 15.00 på Gamla Ullevi. Om banderollen sätts upp i den matchen så kommer vi inte att ta ned den".

Henrik Skiöld/TT Göran Sundberg/TT

------------------------------------------

Stockholm (TT den 14/10)

Böterna mot Örgryte för uppmaningen om att frige Dawit Isaak upprör fotbolls-Sverige.

De allsvenska lagens supportrar planerar nu att sätta upp likadana banderoller under helgens matcher.

Supportergrupperna har reagerat på att förbundets disciplinnämnd har bötfällt Örgryte med 10 000 kronor för banderollen med uppmaningen att den svenske journalisten Dawit Isaak ska släppas ur fängelse i Eritrea.

-Hela det här fallet är så löjligt så det är klart vi måste markera, säger Victor Capel, ordförande i AIK:s supportergrupp Black Army, till GT och Expressen.

-Jag kan inte se det som något annat än en provokation från Staffan Anderberg (vice ordförande) och disciplinnämnden, säger Frank Ågren, ordförande i Supporterunionen, samarbetsorgan för fotbollsfansen i Sverige, till GT och Expressen.

Daniel Sundqvist, ordförande i Hammarbys supportergrupp Bajen Fans, säger att "om förbundet inte vill ha humanitära insatser på läktaren, då biter de sig själva i svansen".

Fotbollförbundets informationschef Jonas Nystedt säger att disciplinnämnden har att granska och följa tävlingsbestämmelserna vid politiska budskap under matcherna:

-Fotbollen är självklart för mänskliga rättigheter, men vi har den här beslutsgången när det gäller bestraffningsärenden, säger Jonas Nystedt till TT.

Banderollförbudet, och innehållet på dessa, är dock inte huggit i sten. Tävlingsbestämmelserna kan komma att ses över i samband med fotbollens representantskapsmöte i slutet av november.

-Om fotbollen ska ändra skrivningen kring reglerna om politiska budskap i tävlingsbestämmelserna så beslutas det på representantskapsmötet, säger Nystedt.

Att tidigare banderoller, som till exempel involverat polismördaren Jackie Arklöv, inte renderat böter förklarar Nystedt så här:

-Vi får in rapporter från våra matchdelegater och i just fallet med Arklöv föranledde det ingen åtgärd inom stipulerad tid.

-Vi har tidsgräns på 14 dagar efter match, en gräns som tillkommit för att vi inte ska behöva göra om tabellerna för händelser i seriers slutskede, förklarar Nystedt.

Lars Markusson/TT

--------------------------------------------

Stockholm (TT den 15/10)

Allsvenska Örgryte fortsätter att visa sitt stöd för fängslade Dawit Isaak. I samband med söndagens hemmammatch mot Helsingborg ska man låta Isaaks bror vara delaktig.

"Örgryte Fotboll har som vana att en person som betyder mycket för föreningen ska överlämna matchbollen och denna gången är det Dawit Isaaks bror Esayas "Isso" Isaak som har honören", skriver man i ett pressmeddelande.

Klubbens supportrar har tidigare satt upp en banderoll vid flera hemmamatcher där man krävt att Dawit Isaak ska friges. Tidigare i veckan kom också beskedet att Örgryte bötfälls 10 000 kronor av Svenska fotbollförbundet - en dom som man överklagat.

--------------------------------------------------

Stockholm (TT den 15/10)

Det svenska fotbollsförbundet ändrar sig.

Förbundsstyrelsen har valt att inte bötfälla Örgryte för den banderoll till stöd för fängslade Dawit Isaak.

"Frige Dawit Isaak kan ses som en manifestation, men förbundsstyrelsens uppfattning är att den typen av yttring, kring vilken det dessutom finns en bred nationell samling, inte i den nationella fotbollen ska betraktas som förbjuden", skriver förbundets informationschef Jonas Nystedt i ett pressmeddelande.

Förbundsstyrelsen ändrar därmed det beslut som disciplinnämnden tog tidigare i veckan.

Örgryte kommer låta Isaaks bror vara delaktig i söndagens match mot Helsingborg.

"Örgryte Fotboll har som vana att en person som betyder mycket för föreningen ska överlämna matchbollen och denna gången är det Dawit Isaaks bror Esayas "Isso" Isaak som har honören", skriver man i ett pressmeddelande.

Klubbens supportrar har tidigare satt upp en banderoll vid flera hemmamatcher där man krävt att Dawit Isaak ska friges. Tidigare i veckan kom också beskedet att Örgryte bötfälls 10 000 kronor av Svenska fotbollförbundet - en dom förbundet nu tar tillbaka.

----------------------------------------------

Stockholm (TT den 15/10)

Det svenska fotbollsförbundet ändrar sig.

Förbundsstyrelsen har valt att inte bötfälla Örgryte för den banderoll till stöd för fängslade Dawit Isaak.

Fotbollsförbundet ändrar därmed det beslut som disciplinnämnden tog tidigare i veckan.

-Vi säger inte att disciplinnämnden har fel och vi kör inte över dom på något sätt. Men när så många engagerar sig och när en hel nation tycker samma sak så det är klart att vi ska ändra oss, säger förbundsordförande Lars-Åke Lagrell till TT.

Styrelsen beslut överraskar Öis ledning. I måndags lämnade man in en överklagan på disciplinnämndens beslut om att de skulle bötfällas med 10 000 kronor för banderollen som krävde Dawit Isaaks frigivande.

-Vi har följt det regelverk som finns när det gäller den här typen av frågor, och överklagat ärendet till besvärsnämnden. Att styrelsen i fotbollsförbundet sedan i dag helt avskriver allt kom som en total överraskning för oss. Men vi är mycket glada för beslutet, säger Ulrika Rosén, verksamhetschef på Öis till TT.

Öis har inte haft några som helst kontakter i frågan med fotbollsförbundet.

-Det är ju inte till dem man ska vända sig i den här typen av ärenden. Men samtidigt kan jag förstå att de känt en viss press på sig. Ytterst är det ju deras ansvar. Det är väldigt många människor och organisationer som är engagerade i den här frågan. Det har inte sett bra ut, säger Rosén.

Örgryte kommer även låta Isaaks bror vara delaktig i söndagens match mot Helsingborg.

"Örgryte Fotboll har som vana att en person som betyder mycket för föreningen ska överlämna matchbollen och denna gången är det Dawit Isaaks bror Esayas "Isso" Isaak som har honören", skriver man i ett pressmeddelande.

Stig Lindmark/Lennnart Kasvi/TT

-----------------------------------------------------

Stockholm (TT den 16/10)

Landslagsuppehållet har utåt mest handlat om Dawit Isaak.

Samtidigt har Örgrytes stöd för den fängslade svensken givit kraft även åt laget.

-Vi kämpar ju för något tillsammans med föreningen, säger assisterande tränaren Janne Carlsson till TT.

Örgryte har varit rubrikernas klubb i fotbollsallsvenskan de senaste dagarna. Inte på grund av det bekymmersamma läget i tabellen, där Örgryte ligger näst sist. Utan på grund av banderollen till stöd för Dawit Isaak som Öis-supportrarna haft uppe under matcherna.

Den svenske journalisten, som även är eritreansk medborgare, greps i Eritrea i september 2001 och har suttit fängslad utan rättegång sedan dess. I Göteborg finns familjen kvar, bland dem brodern Esaya som jobbar ideellt för Örgryte och ska överlämna matchbollen när Örgryte tar emot Helsingborg på söndag.

Kamp om kvalplatsen

Flera spelare har blivit intervjuade i frågan, men enligt Janne Carlsson har det inte varit något störningsmoment. Tvärtom.

-Vi har ju varit medvetna om det här i många år och jag har sett banderollen jättelänge, säger Janne Carlsson.

-Vi har ju inte behövt stå och försvara oss. Det har inte påverkat oss - och om det gjort det har det påverkat bara positivt.

På det sportsliga planet behöver Örgryte allt stöd som går att få. Med fyra omgångar kvar är klubben indragen i en hård kamp med Hammarby och Djurgården för att nå kvalplatsen och undvika direktnedflyttning.

I senaste omgången blev det seger med 4-2 mot regerande mästarlaget Kalmar FF, en vinst som givit viktigt självförtroende inför slutspurten.

-Vi har en positiv känsla. Vi förlorade visserligen tre matcher i rad innan dess, men det har i varje match känts som att vi haft riktigt bra delar i vårt spel, säger Carlsson.

Santos i storform

Efter en besvärlig vår, då Örgryte riskerade att bli helt avhängt, har det sedan i somras börjat fungera allt bättre.

Inför den här omgången ligger laget näst sist, på samma poäng som Djurgården men med bättre målskillnad. Upp till Hammarby på kvalplatsen skiljer två poäng och längre upp än så blickar inte Janne Carlsson.

-Det är nog kvalplatsen det handlar om nu. Det är bara att hoppas att vi kan fortsätta så här och att till exempel Alvaro Santos (tvåmålsskytt senast) fina form håller i sig.

-Vi måste göra vårt, sedan får vi hoppas på lite tur med de övriga resultaten.

Jens Bornemann/TT

----------------------------------------------------

Göteborg (TT den 18/10)

Två namn besatte huvudrollerna på Gamla Ullevi när Örgryte slog Helsingborg med 3-0.

Alvaro Santos - tremålsskytten.

Dawit Isaak - den fängslade svenske journalisten.

Med tre fräscha poäng sätter Örgryte tuff press på Djurgården och Hammarby inför avslutningen.

-Vi har visat stor moral, nu får vi betalt, sade Santos.

Brasilianaren var på ett strålande humör mot sina gamla polare i Helsingborg (2000-2003). Första målet gjorde han på straff. En omdiskuterad blåsning i Helsingborg.

-Han var i offsideläge, tyckte tränaren Bo Nilsson om Santos, som sprang sig fri men fälldes bakifrån av Joel Ekstrand.

-Offside? Nej, jag var inte offside, sade Santos, som lätt satte straffen.

Nio mål totalt

Andra målet skrevs först på Marcus Nilsson, mittbacken som skulle rensa en Santos-boll med vänsterfoten, men inte bättre än att den for in i eget mål.

-Självmål, sade speakern och preliminärt matchprotokoll, men domare Markus Strömbergsson från Gävle gav Santos målet.

-Visst var mittbacken sist på bollen, men bollen var ju på väg in, sade Santos.

Trean kom så småningom och den här gången levererade Santos en läcker högeryttersida och därmed var han uppe i nio mål totalt i år.

-Vi blir bättre och bättre. Det är tydligt, sade han.

-Och när man får göra mål så blir man också bättre och bättre.

Segern var välförtjänt och Örgrytes fina trend (seger senast över Kalmar FF) har hållit sig opåverkad under uppehållet.

Högre nivå

Fast tränare Åge Hareide, guldtränare i Helsingborg för tio år sedan, var missnöjd ändå.

-Vi måste upp på mycket högre nivå mot Djurgården, sade han.

Helsingborg är svårt skade- och avstängningsdrabbat.

Henrik Larsson satt inte ens på bänken, och Marcus Lantz var avstängd. Inte blev det bättre av Joel Ekstrands målchansutvisning i samband med straffen.

Bägge tränarna var rörande ense om en sak; Gamla Ullevis usla matta.

-Det är tufft att gardera sig mot felstudsar, sade Bo Nilsson.

-Som att vandra i öken, sade Hareide och tog sats och drämde i med:

-Dom klarar det i hela i Europa, i hela världen, då måste dom väl klara att göra en bra gräsmatta här också på en ny arena.

Varma applåder

Stödet för fängslade Dawit Isaak har fått förnyad kraft sedan förbundets disciplinnämnd först utkrävt böter och dess styrelse därefter undanröjt det impopulära beslutet.

Banderollen på ståplats hängde således där den brukar hänga, och före matchen vecklades en ännu större ut framför spelarna och läktarna med texten:

Öis välkomnar Dawit Isaak till Gamla Ullevi.

Sedan 2001 sitter han i eritreanskt fängelse och nu var det brodern Esayas, verksam ideellt inom Örgryte, som fick överlämna matchbollen.

Att döma av de varma applåderna var manifestationen mer än välkommen.

Göran Sjögren/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".