Inget Sacharov-pris till Dawit Men EU-parlamentet tänker vidare

Nej - det blev inget Sacharovpris till Dawit Isaak. Men kampen för den fängslade svensk-eritreanske journalisten går vidare inom EU. Det säger folkpartisten Olle Schmidt vid EU-parlamentet. Det var Schmidt som nominerat Dawit.

Svenska PEN-klubben fick däremot igenom en resolution i vilken det krävs att Dawit och hans medfångar släpps fria. 

Internationella PEN-klubben har antagit en svensk resolution som uppmanar de eritreanska myndigheterna att uppge var Dawit Isaak hålls fängslad. Och om han får adekvat medicinsk vård.

PEN kräver också att Dawit Isaak och de andra, kanske femton personer, som sitter fängslade på grund av vad de skrivit, ska släppas fria.

Fallet Dawit upp igen

Nej - det blev inget Sacharovpris till Dawit Isaak, men kampen för den fängslade svensk-eritreanske journalisten går vidare inom EU, lovar folkpartisten Olle Schmidt vid EU-parlamentet. Det var Schmidt som nominerat Dawit.

 -Talmanskonferensen som beslutar om priset har gått med på att lyfta frågan om Dawit Isaak på sitt nästa möte. Där kan man då diskutera vad Eu-parlamentet kan göra för aktioner för att dfå Dawit fri, säger Schmidt.

Långsiktig prioritet

I december ska han och vänsterpartisten Eva-Britt Svensson anordna ett seminarium om Dawit.

- Visst hade det varit en viktig symbolseger att ge Dawit Sacharovpriset. Men den stora vinsten är ändå att hans frigivning nu långsikt prioriteras av Europaparlamentet. Kampen har inte varit förgäves, slutar Olle Schmidt.

Amnesty uppmärksammar 

Vi kan också berätta att på tisdag den 27 oktober kl 18 håller Amnesty International ett möte Musikens hus i Majorna i Göteborg där Dawit Isaak ska uppmärksammas.

Bland annat kommer Björn Tunbäck från Reportar utan gränser att berätta om kampen - den hittills misslyckade kampen för Dawits frisläppande.

Utan motprestation

Man kan också tänka sig att Tunbäck kommer in på att medierna skulle kunna ha gjort ännu mycket mer - också på senare tid.

Till exempel granskat hur det gick till när EU-staterna beviljar Eritrea drygt 1,2 miljarder kronor i bistånd på fyra år utan någon motprestation. En sådan skulle ju kunna vara att alla de fängslade så kallade fienderna till president Afewerki släpps fria.

Inga protester

En annan fråga är hur det kommer sig att inga representanter i EU-kommissionen protesterade mot att biståndet inte villkorades, samtidigt som de säger sig kämpa för Dawit Isaaks frisläppande.

Vid mötet i Göteborg kommer också Lars Väringer från Backateatern att läsa ur Dawits produktion, ur hans dramatik.

Och Publicistklubbens ordförande i västra Sverige delar ut klubbens Dawit-pris. Hans bror Esayas - Isso- ska berätta vad han vet om Dawits situtation. Just det delen lär tyvärr bli ganska kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".