Expo fick PK Västs Dawit-pris

Stiftelsen Expo fick PK Västs Dawit Isaak-pris i tisdags den 27 oktober i samband med det möte som Amnesty anordnade i Göteborg. Detta med anledning av att Dawit denna dag fyllde 45 år.

Priset består av ett diplom och 10 000 kronor, som kommer att användas i kampen för att få Dawit fri, sa Daniel Poohl - Expos chefredaktör. 

Stiftelsen Expo grundades 1995 och har sedan dess gett ut både tidningen Expo och en rad böcker. Så här motiverar PK Väst att priset 2009 går till Expo:

Stiftelsen Expo får Publicistklubbens Dawit Isaak-pris 2009 för sitt arbete för demokrati och yttrandefrihet. Att avslöja högerextremistiska rörelser kan vara förenat med livsfara. Redan vid starten för mer än tio år sedan utsattes tidningen Expo för en omfattande hatkampanj, medarbetare mordhotades och tryckeriet vandaliserades. Fortsatta trakasserier har inte stoppat tidningens närgångna granskning av demokratifientliga krafter. Expos redaktion är i allra högsta grad välmeriterade som årets mottagare av Publicistklubben Väst Dawit Isaak-pris.

Priset togs emot av Expos chefredaktör Daniel Poohl och delades ut av Publicistklubbens ordförande i Väst, Inger Jalakas.

Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan åtta år tillbaka. Publicistklubbens Västra krets instiftade 2007 hederspriset i hans namn för att ytterligare sätta ljuset på brutala förhållanden som inskränker yttrandefriheten i stora delar av världen.

2007 tilldelades priset organisationen Reportrar utan gränser och 2008 erhöll den norska radiostationen DVB, Democratic Voice of Burma priset. Priset består av diplom och 10 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista