Bildt inte helt tyst om Dawit längre

Utrikesminister Carl Bildt nämnde Dawit Isaak i dagens utrikesdeklaration (onsdagen den 17 februari 2010).

Dämed tog han ett litet steg från den tysta diplomatin. Fast det är ändå den som fortfarande gäller.

Samtidigt kämpar en del av de exileritreaner som bor i Sverige för att FN:s sanktioner mot Eritrea ska stoppas. Demonstration ska hållas i Geneve.

I den utrikespolitiska debatten tyckte däremot Cecilia Wigström (Fp) tvärtom att sanktionerna behövs, de är helt i linje med det Sverige har arbetat och arbetar för.

-Vi verkar för att stödja MR-förespråkare runt om i världen. Arbetet för den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaaks frigivning fortsätter, sa Carl Bildt närmare bestämt.

Och det är många ord mer än normalt. (Normalt gäller ju den helt "tysta diplomatin"):

"En markering av den vikt vi fäster vid frågan", förklarade Bild efter regeringens utrikespolitiska deklaration. Men underströk samtidigt som sagt att det även i fortsättningen är den tysta diplomatin som gäller i de svenska ansträngningarna att få Dawit Isaak fri.

Cecilia Wigström (Fp) tog också senare i debatten upp fallet Dawit Isaak och situationen i Eritrea.

Enligt henne så innebär FN:s resolution i säkerhetsrådet den 23 december i fjor att de eritreanska ledarna inte kan resa som de vill. Och deras tillgångar i andra länder kan också frysas.

Det här är något som en del eritreanerna i exil motsätter sig. Bland annat inbjuder de nu till deltagande i eni Geneve om några dagar.

I Göteborg demonstrerade som bekant ett 30-tal svenska exileritreaner - med Dawits bror Esayas i spetsen - mot Eritreas EU-minister när han höll anförande i Backa Folkets hus och fördömde FN:s sanktioner.

De protesterande utanför Folkets hus poängterade att de framför allt ville uppmärksamma Dawit Isaaks situation.