1 av 2
Sofia Berhane vädjade direkt till Norges utrikesminister om hjälp Foto:Norska författarförbundet
2 av 2
Dawits familj tog emot priset. Till höger tolken Foto:Norska författarföreningen

Dawits fru vädjade till Norge om hjälp med att få Dawit fri

När norska författarförbundet delade ut sitt yttrandefrihetspris på 200 000 norska kronor till Dawit Isaak i söndags (den 13 mars 2010) vädjade hans fru Sofia direkt till den norske utrikesministern och regeringen att de ska engagera sig i fallet. 

Kanske en liten möjlighet eftersom Norge har goda förbindelser med Eritrea.     

Vädjandet kom i samband med att Sofia Berhane Zumi tackade det norska författarförbundet för det yttrandefrihetspris det gett till Dawit Isaak. Hon gjorde det på sitt eget språk som översattes via tolk. 

Sofia och hennes tre barn hade åkt till Norge för att ta emot Dawits pris. Som bekant är Dawit Isaak svår att nå och kunde inte själv ta emot priset, som numera uppgår till 200 000 norska kronor.

Men kanske kan det finnas en liten, men dock chans att Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe kan göra något i fallet. Norge har sedan länge goda förbindelser med Eritrea och dessutom en ambassad i landet.

Svenska UD har inte lyckats alls med sin tysta diplomati. Kanske kan norska UD göra mer?

Priset till Dawit delades ut av författarföreningens ordförande Anne Oterholm, som höll ett längre tal. Det talet och Sofia Berhanes tacktal lägger vi ut här så fort vi hinner. För det spelades in av norska NRK.

NRKs Stian Grytten gjorde också ett inslag som sändes i norska P2:s Kulturnytt i måndags. Det kan du höra. 

Du kan också läsamed Dawits familj. 

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".