"Ingen rättegång på grund av grov brottslighet"

Den 1 augusti 2010 redogjorde en av Eritreas president Afewerkis närmaste rådgivare - Yemane Gebreab - i Aftonbladet för varför Dawit Isaak sitter inspärrad sedan nära nio år i en eritreansk fängelsehåla. Gebreab var i Sverige i samband med den hårt kritiserade eritreanska "kulturfestivalen" i Stockholm.

Dawit Isaak påstås ha gjort sig skyldig till så grov brottlighet att en rättegång mot honom inte var möjlig. Han skulle ha försökt hjälpa Etiopien att inta Eritreas huvudstad Asmara. Allt enligt Donald Boströms med Gebreab. 

Om man får tro honom råder det pressfrihet i Eritrea, eftersom det finns internetcafeér, utländska tidningar och satellit-tv i landet.

Men anledningen till att Dawit Isaak fängslades tillsammans med flera andra journalister och politiker 2001 var ju att han var med och gav ut den oberoende tidningen Setit, där kritik mot regimen förekom. 

Och kritik brukar vara tillåten i länder med pressfrihet. Så rankar också Reportrar utan gränser Eritrea bland de länder i världen som på allra värsta sätt bryter mot just tryck- och yttrandefriheten. 

Under sommaren har Expressen för övrigt kört enmed Eritreas ambassader runt om i världen med frågan: Varför sitter Dawit Isaak fängslad sedan nio år utan rättegång?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista