Kwame Toure

Exileritrean föreslår nya grepp för Dawit Isaak

15 min

Exileritreanen och antropologen som kallar sig Kwame Toure när han pratar i radio, säger att det måste till helt nya grepp om Dawit Isaak ska ha en chans att bli frisläppt.

-Dawit Isaak sitter inte fängslad för att han är en farlig medborgare. Det är istället regimens sätt att djävlas med västländerna och tala om vem som bestämmer, säger Toure till .

Här kan du höra hela den oklippta intervjun med Kwame:

Försökte flytta tillbaka till Eritrea

Kwame Toure har levt i exil i över 20 år. För fem år sedan försökte han flytta hem och bodde i Eritrea i sex månader, men gav upp.

Eritrea har blivit ett stort fängelse

-Landet har blivit som ett stort fängelse. Alla män mellan 18 och 45-års åldern är soldater. Den institution på universitetet som jag skulle vara lärare på leddes också av militärer, berättar han.

Men dömer samtidigt ut både UD:s och mediernas sätt att hantera fallet Dawit Isaak.

EU-bojkott drabbar enbart de fattiga

-Att bara fördöma diktaturen och tjata om att Dawit är svensk medborgare håller inte. Och en bojkott är verkningslös och drabbar bara befolkningen, säger Kwame Toure.

Och kommer med flera förslag till vad som skulle kunna göras istället för att påverka president Afewerki och hans regim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista