Fallet Raoul Wallenberg lär oss något om Dawit Isaak?

Sverige borde visa mer muskler i fallet Dawit Isaak. Det visar erfarenheten från historiska, olösta frågor kring försvunna svenskar, inte minst fallet Raoul Wallenberg.

Det skriver forskaren Susanne Berger i en essä på Dagens Nyheters kultursida den 26 januari 2011.

Här några citat ur Susanne Bergers essä:

"...När det gäller grundfrågan om mänskliga rättigheter har vi kommit långt sedan andra världskriget, men några grundläggande utmaningar står kvar. Först och främst att de mänskliga rättigheternas legala status fortfarande är oklar. Trots imponerande framsteg är det fortfarande oerhört svårt att tillämpa existerande lagar, något fallet Dawit Isaak tydligt visar."

Och lite senare:

"Så rättframt borde Sverige agera även när det gäller Dawit Isaak och Eritrea, men tyvärr får man känslan att UD inte ger full gas här heller. Man borde ta till vara erfarenheterna från förr. Det är oftast ett mycket dåligt tecken när diplomater bara talar om sådant de inte kan göra, och varför. Det förflutna är inte bara en prolog, som Shakespeare sa, det är ofrånkomligt närvarande.

Och över Dawit Isaak kastar i dag hans saknade landsmäns förflutna sannerligen en mycket olycksbådande skugga."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".