1 av 2
Utrikesminister Carl Bildt besökte Tchad för några år sen. Varför inte ta en tripp till Eritrea också? Foto:Diana Janse
2 av 2
UD:s kommunikationschef Cecilia Julin Foto:Pawel Flato

UD svarar på kritik mot tysta "Dawit-diplomatin"

Hur ser man inom Utrikesförvaltningen på kritiken mot det man gjort och gör i fallet med fängslade Dawit Isaak? Till exempel på kritiken mot den tysta diplomatin?

Det har ett par exileritreaner bett oss försöka få besked om efter att ha hört Kwame Toure i Publicerat för ett par månader sen . (Se längre ner här på Dawit-sidan) 

Och svar ger Cecilia Julin - kommunikationschef på UD som vi sammanförde med Toure och "Sven" - kanske den svensk som vet mest om Etiopien och Eritrea.

Det var den 27 november 2010 som Kwame Toure, som han kallar sig när han talar i radio, föreslog helt nya grepp för att få Dawit Isaak fri.

Och Toure, som är utbildad antropolog i Lund, får nu medhåll av Sven som vi benämner honom för att han ska kunna fortsätta att vistas på Afrikas horn.

Svensk med störst erfarenhet av Eritrea? 

Sven är född i Etiopien och har tillbringat en stor del av sitt liv i Etiopen och Eritrea. Kanske är han den svensk som har störst erfarenhet av länderna?

-Hade UD förstått lite mer av den historiska bakgrunden och satt sig in i hur regimerna fungerar i de båda länderna, har fallet Dawit Isaak varit löst långt tidigare, hävdar Sven.

Lösningen ligger i slut på gränskonflikten?

Både han och Toure är nu inne på att Sverige, EU och FN först måste ligga på mycket hårdare för att lösa gränskonflikten mellan Eritrea och Etiopien, innan det finns en chans att få Dawit Isaak fri. 

-Varför föreslås ingen bojkott mot Etiopien, som kategoriskt stoppar en lösning av gränskonflikten? Kanske för att väst sympatiserar mer med den militärdiktaturen?

UD:s kommunikationschef försöker svara

Men vad svarar UD på kritiken och de olika förslagen till nya grepp?

Vi sammanförde de båda Eritreakännarna med Cecilia Julin, som är kommunikationschef med ambassadörs titel på UD, till en diskussion om fallet Dawit Isaak och UD.

Även Julin har följt fallet Dawit Isaak i många år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".