Massiv mediekampanj på tioårsdagen av fängslandet

I stort sett alla medier - press, radio och tv - är idag, när Dawit Isaak suttit inspärrad i exakt tio år, med i kampanjen för hans frigivande. hade ett inslag i morse, där eritreaexperten, professor Kjetil Tronvol var pessimistisk. I var Expressens chefredaktör Thomas Mattsson oenig med exileritreanen Mehretab Belay, som brukar kalla sig Kwame Toure när han varit med i Publicerat, om hur man bäst kämpar för Dawits frigivande. Kwame Toure/Mehretab Belay hade för övrigt ett inlägg i i går, torsdag.

Expressen hade i egna tidningen en ledare, ett inlägg av Thomas Mattsson och en debattartikel av Susanne Berger om Dawit, den senare med kritik av hur regeringen och inte minst Carl Bildt skött fallet. Dessutom en krönika av kulturchefen Karin Olsson och en dikt av Aase  Berg.

Dagens Nyheters huvudledare tog upp samma sak, i kulturdelen fanns en helsida och en dikt av Göran Greider om Dawit Isaak. 

Svenska Dagbladet hade ett helt uppslag om saken, dessutom ett inlägg av kulturchefen Kaj Schueler. På likande sätt var det i Göteborgs-Posten, men inlägg av Gabriel Byström - kulturchef. Aftonbladet har gästkrönika på ledarplats av Jesper Bengtsson, en kulturartikel av Petter Larsson och en nyhetsartikel från FN. 

Sydsvenskan har en huvudledare om Dawit, en krönika av chefredaktör Daniel Sandström, en lång kulturartikel av Wilhelm Agrell, plus TT:s intervju med Dawits bror som också finns på denna sida.

Många andra, mindre dagstidningar har också tagit upp saken.

(Länkar läggs ut så snart vi hinner) 

På bokmässan hölls igår en manifestation, precis som idag. I morgon, lördag anordnas en stor manifestation i Göteborgs domkyrka kl 15, som är öppen för allmänheten. Arrangörer är Amnesty, Svenska Kyrkan och Svensk-eritreanska föreningen för frihet och demokrati.